IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните дружества обявиха положителна доходност и нарастващи активи

Не съветваме хората с минимални осигуровки да ги прехвърлят в НОИ, посочиха от пенсионните компании

18:57 | 09.10.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Даниела Петкова даде пример за сравнение какво може да се очаква като пенсия от НОИ и от капиталовия стълб.

„Ако има 40 години осигуряване в капиталов стълб с 5% вноска от средния осигурителен доход за всяка от тези години, средният размер на заместващия доход, платен като пенсия по капиталовата схема, ще е 20% от средната работна заплата на човек, преди да се пенсионира, и 40% в НОИ. Ако обаче се прехвърлят всичките пари в НОИ, този процент ще е същият – 40 на сто“, изчисли тя.

Всеки може да прецени дали е изгодно да се получава по-ниска пенсия сумарно, ако партидите са в НОИ и във втория стълб, или само към НОИ.

"Ако в НОИ започнат да прилагат коефициента за редукция на държавната пенсия съгласно Кодекса за социално осигуряване, а не така, както е в момента - няма да има такъв риск. И за да се направи това, не е необходима промяна в закона. Ако това не се направи, хората би трябвало да имат възможност до последния възможен момент да си прехвърлят парите в НОИ. И за тях няма да има риск", смята Петкова.

Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД „Алианц България“, е на мнение, че хората трябва да имат право на информиран избор къде да прехвърлят парите си за пенсия, като това да не е само в „прозореца“ от пет години преди пенсиониране.

От 2015 г. досега капиталовият стълб на пенсионното осигуряване е прехвърлил 501 млн. лева от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване - Сребърния фонд и Националния осигурителен институт. Част от тези пари са изработени от пенсионните компании от капиталовия стълб и те настояват да има официална информация къде са вложени средствата, заяви още Петкова по повод липсата на информация как се разпорежда държавата с парите за пенсии.

Тя съобщи, че на наследници от пенсионните фондове от втория стълб са платени 132 млн. лева и припомни, че средствата от капиталовия стълб на осигурителната система се онаследяват, за разлика от тези в солидарния.

„Не съветвам хората, които внасят минимални осигуровки, да прехвърлят партидите си към НОИ, категорична е Даниела Петкова. Коментарът й е по повод съвета на бившия социален министър Лидия Шулева, която в сряда даде такава идея в ефира на bTV.

Според Петкова ако тези хора се вслушат в думите на бившия министър от НДСВ, има голяма вероятност да се окажат ощетени, защото дори и след като прехвърлят средствата си към НОИ, техните пенсии се очаква да са минимални, а „колкото и малко да са средствата им в капиталовия стълб, те идват в допълнение“.

Същата препоръка даде Даниела Петкова и за хората, които се осигуряват върху максимума. Те така или иначе ще получат пенсия в максимален размер, но ако прехвърлят средствата си към НОИ, „ще подарят парите си на държавата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Пенсионните фондове влагат по-голямата част от парите там, в активи, които никой нормален човек с интелектуален потенциал по-голям от този на шимпанзе не би избрал за инвестиция, а именно ДЦК. Пенсионните фондове държат 50-70% от активите си в актив, който е реално е отп***дък и не струва нищо т.е държавните ценни книги - парите са изхарчени вече, няма ги, а има само обещание да се плати в бъдеще т.е въздух под налягане. Тези фондове са абсолютно кухи и без да съм експерт мога да разбера, че да даваш още пари на фалирал длъжник какъвто е държавата е не просто олигофрения, а е престъпно. Дори и да си начинаещ без проблем ще имаш по-голяма доходост от УПФ като избягваш ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Поздравления за успехите, но не си съвсем прав. С техните обеми от десетки милиони няма как да вадят същите пари, като индивидуалните търговци. Имат и други ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
БНБ е увеличила парите в обръщение минимум 2 пъти от 2012-2020, а това е 100% инфлация, а не 16%. Реално между 120 и 150% е натрупаната инфлация от 2012 насам, жалката доходност от УПФ Алианц е мижавите 55%. Аз няма смисъл да пиша с колко обиколки съм ги задминал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Неспособността ти да смяташ е просто поразителна. Ти как си взел над 2.00 по математика аз просто не знам, но явно корупцията у нас какво ли не прави. За 2020 инфлацията е към 20%, а доходостта си е 7% от ЧПФ. Инфлацията е %, с който са увеличени парите в обръщение, а не числото обявено от НСИ, ЕЦБ, БНБ и т.н. Инфлацията днес я наричат "парично предлагане" т.е преименували са я - провери какво е инфлация в кой да е английски тълковен речник издание от преди 1990 г и тогава пиши тъпотии, че не съм прав. За 2020, моето портфолио е нагоре с близо 35%, а тези бездарници с ЧПФ са само със с 7-10% - тотална щета и кражба е влагам парите си там. Аз нямам икономическо образование, а юридическо, но явно съм доста по-кадърен от меринджеите в ЧПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Тъкмо днес смятах инфлация и доходност - за периодът 12-20 година: инфлация 16%, доходност (на УПФ Алианц) 55%. Мисля коментарът е излишен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още