IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще прави банковите стрес тестове по стандартите на Европейския банков орган

Банките са длъжни да прилагат количествени и качествени показатели в плановете си за възстановяване и преструктуриране

18:44 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ ще прави банковите стрес тестове по стандартите на Европейския банков орган

Българската народна банка ще прилага изискванията на Европейския банков орган (ЕБО) при провеждане на задължителните стрес тестове, с които проверява банковата система, съобщи на сайта си централната банка.

В новите насоки на европейския банков регулатор са актуализирани минимални принципи и съдържание на стрес тестовете, които схемите за гарантиране на депозитите трябва да съблюдават при изпълнение на задължението си за периодично провеждане на стрес тестове. Насоките са приети на 15 септември 2021 г. и отменят предходните Насоки EBA/GL/2016/04, които имат същия предмет на регулиране.

От 14 февруари БНБ ще прилага и решение на Европейския банков орган на Насоки за показателите, свързани с плана за възстановяване.

В Насоките се определя актуализиран минимален списък на количествените и качествените показатели, които трябва да бъдат включени в плановете за възстановяване и преструктуриране, разработени от банките и оценявани от БНБ в съответствие със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници (ЗВПКИИП).

Те ще се прилагат в случаите, при които могат да се предприемат действията, посочени в плановете за възстановяване.

Насоките заменят досега приложимите Насоки на ЕБО за минималния списък с качествени и количествени показатели, свързани с плана за възстановяване от 6 май 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още