IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще станат невидими, финансовият живот ще се базира на визии

Технологиите ще променят традиционния начин на банкиране, коментираха експерти на форума BANKING TODAY на Investor Media Group

21:32 | 09.05.22 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Участниците във форума са единодушни, че няма бъдеще, ако то не е устойчиво, и това е свързано с ЕSG – правилното разбиране за бизнес, защото минава през социални аспекти, придобивки и технология. Зелената таксономия на ЕС ще позволи да се прецени кои инвестиции са зелени и как да се отпускат кредити, които са съобразени с тях, като банките ще дават персонализирани оферти. Финансирането ще излиза напред, но без да се натрапва, за да има клиентско преживяване.

Защита при форсмажор

Банките имат гъвкави системи срещу всички предизвикателства, а и регулаторът го налага, коментираха как са защитени данните на клиентите експертите.

Деница Маджунова, увери, че банките правят стрес сценарии като защита при неблагоприятни ситуации на индивидуален и на портфейлен принцип и ако даден клиент попадне в някой от тях внимават с кредитирането.

Киберсигурност

Недялко Димитров, оперативен ръководител „Продуктово развитие“ в Нетера, смята, че в геополитическата несигурност сред най-важните условия е банките да съхраняват информацията, която технологичните компании им предоставят. "Даваме на банките услуги за съхранение на данни и за защита от атаки във виртуалния свят, които компрометират данните. Важна е и възможността за защита на данните в надеждни и диверсифицирани центрове за данни", каза мениджърът. Той съобщи, че фишинг атаките между 2020 и 2021 г. са се увеличили шест пъти и са били над 1,1 млн. Експертът обясни това дори само със засиленото позициониране на банките в дигиталния свят, като той прогнозира, че атаките във виртуалния свят, които компрометират данните, ще се увеличават.

Даниел Алексиев, директор „Финтех услуги“ в БОРИКА, съобщи, че организацията, която е в основата на платежната система в България, предоставя на потребителите специална уеб платформа за бърз и лесен отдалечен достъп до финансовия им профил. Регистрираните в платформата клиенти могат във всеки един момент, през една точка, да разполагат с консолидирана информация за своите наличности и движения по всички сметки в различни банки. Мигновените разплащания заемат все по-голям дял в банковите трансфери по света, които вече са внедрени и на българския пазар.

Георги Георгиев, Manager Software Architectures, Smart IT, която е част от MFG, съобщи, че тенденцията при разплащанията е трансакцията да изчезне и да не се налага да влизаме в приложения, за да правим банкиране, а финансовите услуги да бъдат внедрени в домейна.

„Все повече компании ще излязат като конкуренти на пазара, в световен мащаб тези услуги ще са свързани помежду си при разплащанията с идентификации в едно приложение. То ще добавя стойност за потребителите и ще надгражда, като всеки ще притежава своя система в джоба“, обясни IT мениджърът.

Недялко Димитров прогнозира, че в бъдеще биометрията ще е вградена при извършване на разплащания и така по-лесно ще се установява индивидуалната  защита.

Вижте още във видео материала. 

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са MFG, БОРИКА АД и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на TBI Bank, Neterra и Acronis.

Институционални партньори на събитието са Българската стартъп асоциация, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската финтех асоциация, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Betahaus Sofia, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Български форум на бизнес лидерите, Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, сп. BusinessGlobal и сп. „Мениджър“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 1 година
Бе то като гледам, май и кинтите ше станат невидими, само дълговете ще крепят визиите на финансовия живот . . . Или както казват французите - всичко ще се крепи на визии и илюзии (разбирай - технологии) . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Банките ще изчезнат ако централните банки продължават с тъпотията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 1 година
Стартирането на проекта Зелен Трилионен Фонд - green-trillion.alle.bg , ще бъде първа крачка към пълно закриване на банковата, данъчна, здравно-пенсионна и застрахователна системи , и замяната им с единен гаранционен фонд .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още