IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Вероятно е влизането ни в ОИСР, но членството в Шенген и еврозоната е мираж

Поведението на България по повод Украйна вероятно буди много въпросителни в европейските партньори, предупреди Красен Станчев от ИПИ

11:25 | 14.06.22 г.
Икономист: Вероятно е влизането ни в ОИСР, но членството в Шенген и еврозоната е мираж

„Поведението на България по повод Украйна вероятно буди много въпросителни в европейските ни партньори“, коментира Станчев по повод на възможността за присъединяване на страната ни към Шенген.

Той отбеляза, че след присъединяването си към механизма ERM II България е постигнала известен напредък по пътя към еврозоната. По думите му е постигнато подобрение при прозрачността на небанковите финансови институции.

„В застраховането вече има ред, вероятно ще има и по-висока конкуренция, от което полза имат всички“, даде пример доц. Станчев.

Той отбеляза, че има и промени „донякъде“ в правилата за функциониране на държавните предприятия.

Икономистът коментира и състоянието на българската икономика. „Икономиката върви добре, трябва да се направи всичко възможно да се запази по някакъв начин стабилността“, посочи Красимир Станчев.

„Икономиката е абсолютно отделена от възгледите на политиците за нея. Те смятат, че ситуацията е неповторима, кризата е много дълбока, всички се нуждаят от компенсации за всичко, което поискат, отварят широка врата за съревнование кой ще живее за сметка на другия… Това вече е риск за бюджета и вероятно за икономиката“, предупреди икономистът.

Доц. Станчев съветва „ако е възможно относително евтиният ресурс, който ще дойде по европейски програми, да отиде за печеливши начинания – алтернативи на енергийни доставки до момента, алтернативни технологии“ и е убеден, че това е изпълнимо.

Станчев коментира и отражението при евентуален разпад на управленската коалиция. Той отбеляза, че има неща, които не са довършени в този парламент и това не би могло да се случи без актуализация на бюджета и приемането на някои закони. Той е категоричен, че „разтурянето на коалицията спира всякакъв напредък по отношение на борбата с организираната престъпност, корупцията и установяването на върховенството на закона“.

Допринесоха ли протестите през миналата година за прозрачността на публичните финанси? Защо лидерите на политическите партии не влизат в парламента? Защо „Има такъв народ“ се оттегли от кабинета? Поставя ли капан разпадът на четворната коалиция и защо „Има такъв народ“ прави всички опозиция на новата тройна коалиция? Ще прерасне ли политическата криза в икономическа? Какви са целите на актуализацията в новата бюджетна процедура? Защо събирането на пари от концесии и акцизи са важни за хазната? Какво ще загуби България, ако не се приеме актуализацията на бюджета? Защо казусът със Северна Македония става заложник на определени политически партии?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още