IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета е абсолютно ненужна

На първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета, каза Йордан Цонев, но успокои, че актуализацията все пак ще бъде одобрена

13:09 | 13.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Така предложената актуализация на бюджета е абсолютно ненужна. Това коментира пред БНТ Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Той предупреди, че в момента има реален риск да се повтори негативният сценарий от миналата година, при който не може да се гарантира, че параметрите, заложени в актуализацията, ще бъдат актуални, след като тя бъде приета.

„Разликата е, че тази година форсмажорите не са чак такива форсмажори, защото енергийната криза беше заложена. Диагнозата обаче не е правилна и лечението, което се назначава, също е проблемно", коментира още той и добави, че има риск в контрола на публичните финанси.

"Де факто промените в бюджета са свързани частично с различни данъчни промени, които уж са насочени на някъде и удовлетворяват различни групи, но аз не мисля, че е така. От друга страна, през бюджета като разход се трансферират пари и се увеличават пенсиите, без да се дава и една стотинка за увеличение на заплатите в останалите сфери", обясни Любомир Дацов. 

"Бях изумен от дискусиите по време на бюджетната комисия, че финансовите министри планират да продължат разхлабената фискална политика, което е основната причина в Европа да има тази висока инфлация. Аз не знам нещо да е станало в енергийния сектор. Високите цени на ресурсите не са заради войната, а защото едни държави си закриха мощностите. Държавите с високите цени имат и ниска инфлация, защото няма пренос на инфлацията на енергийните цени. България произвежда на 40 или 60 евро съответната мерна единица ток, а всъщност продава на 400 лева, т.е. 10 пъти повече. И тази инфлация се пренася върху българската енергетика, през нея към индустрията и към джоба на всички хора", разясни Любомир Дацов.

Той обясни, че инфлация от този вид се бори само с консолидация на бюджета. Предизвикване на малка рецесия е онова, което трябва да охлади всъщност инфлацията на европейско ниво, категоричен е финансистът.

Покрай повишаването на цените Дацов коментира и евентуално присъединяване на България към еврозоната. Той бе категоричен, че това няма да доведе до допълнителна инфлация.

"Тогава, когато вързахме лева за еврото, ние де факто въведохме еврото в България. Ние имаме евро, макар че го наричаме в България лев. Всички институции, разплащането, икономическите ефекти са свързани с еврото. България има икономически път на развитие, тя е част от общността на ЕС и е естествено да влезе в еврозоната", отбеляза Дацов.

В ефира на bTV бившият вицепремиер, министър на икономиката и настоящ икономист Николай Василев изрази подобни тези. Според него също не е нужна актуализация на бюджета. По думите му актуализацията е малка, несериозна и мерките не са антикризисни и антиинфлационни.

„Не ми харесва, когато политиците баламосват с твърденията си и говорят празни лъжи. Това е най-небалансираният бюджет - както миналият, така и актуализацията на бюджета. Това е все едно да се нарече националният отбор по футбол успешен“, каза Василев и посочи, че 9 млрд. лв. са потънали и не се знае за какво са били използвани.

"През последните години съм казвал, че е добре за държавата да има редовно правителство с 4-годишен мандат. Не е ясно какво ще стане, но е добре да има реформаторско, западно ориентирани правителство, с което България да върви напред", настоя Николай Василев.

Темата с актуализацията коментира и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който е и член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. „Антикризиси мерки ще има. Актуализация на бюджета имаше и миналата година, без да има кабинет. Актуализация имаше даже при служебен кабинет, което беше абсолютен прецедент”, каза той пред Нова телевизия.

„На първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета. Но между първо и второ четене ще подкрепим всички мерки, дори ще ги усилим, ще ги фокусираме там където трябва, за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората”, заяви Цонев и добави, че няма партията му да подкрепи разчетите на управляващите на първо четене. 
„Почти утопия” нарече Цонев възможността да има друго правителство в рамките на този парламент и Асен Василев да стане премиер.

„Не мисля, че са преодолени противоречията между партиите. Най-вероятно ще се направят такива опити”, каза Цонев. Той отхвърли вероятността за нов формат на управляващата коалиция с участието на ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
И аз не съм доволен отново да вдигаме пенсиите но не може всички да са доволни. Все пак има и добри страни новия бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
"Провалът е Пълен на #Простото и Кокорчо копае Марианската падина в БГ политика! ПочЕтените носители на новия морал ангажирали Руди Гела да им пазарува/купува депутати от ИТН за оцеляването на власт. Нов морал? Няма що стари *** в нов бардак, а отзад старите олигарси. Същият гелосан индивид, който се оферираше за 500 К с мадам Мулти из офисите в миналия парламент, сега предлагал по 1 М от името на олигарсите и ПП за всеки, който ще гласува за Киро Простото в парламента."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още