IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на пенсиите в две стъпки мина окончателно през бюджетна комисия

Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли, таванът на пенсиите ще бъде 3400 лева, реши окончателно през бюджетна комисия в НС

18:47 | 24.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Увеличението на пенсиите в две стъпки мина окончателно през бюджетна комисия в парламента след над два часа дебати само по този параграф. В крайна сметка депутатите окончателно одобриха предложеното от правителството на Кирил Петков за актуализация на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври.

Форсирано комисията обсъжда промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване ДОО преди да бъдат окончателно гласувани в пленарната зала идния вторник.

Налага се бюджетната комисия ударно да приеме на второ четене проектобюджета, за да се гарантира своевременно преизчисление и увеличение на пенсиите от 1 юли.

В противен случай пенсионерите ще получат заложеното в бюджетната актуализация повишение, със закъснение от поне месец.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански обясни, че за да наваксат със забавянето, депутатите ще заседават и през почивните дни по бюджетите на общественото осигуряване и държавния бюджет, от който ще бъдат отпуснати необходимите за увеличението средства. Очаква се депутатите да работят и през уикенда, а за понеделник е насрочено заседание на комисията по държавния бюджет. 

Припомняме, че с промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се предлага пенсиите да се увеличат с 10%, а COVID добавката от 60 лева да бъде включена в размера на пенсията.

Така минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повишава от 370 на 467 лева, което беше прието в комисията окончателно.

От 1 октомври ще има и ново увеличение на пенсиите. Те ще бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 12-те месеца преди отпускането на пенсиите. А пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 г., ще се преизчисляват със средния осигурителен доход за 2007 г. от 398 лв.

В продължение на над два часа депутатите спориха по новите предложения, внесени между двете четения. От ГЕРЛБ предложиха всички пенсии от 1 юли да се повишат с 15% и така минималната да нарасне от 370 на 430 лв., а добавката от 60 лева да не влиза в размера на пенсията, защото според тя това е несправедливо, неадекватно и „замърсява“ системата, тъй като няма нищо общо с принципа принос-права.

Освен това от ГЕРБ и ДПС искаха преизчислението от 1 октомври да отпадне въобще.

В крайна сметка тези идеи бяха отхвърлени и към пленарната зала за дебат на второ четене ще се дебатира предложеното от кабинета „Петков“.

Увеличение на максималната пенсия

Сериозни спорове проведоха депутатите в комисията относно тавана на пенсиите. Правителственото предложение е максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 1500 лв. на 2000 лева от 1 юли. От 1 октомври пък кабинетът залага максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 2000 лева на 3400 лева.

От ГЕРБ поискаха това второ увеличение да отпадне въобще, защото изисква много ресурс, а пък председателят на комисията Любомир Каримански предложи от 1 октомври до 31 декември прагът да бъде 2200 лева. Имаше и предложение от "Демократична България" за равнище от 2500 лева.

При окончателното гласуване в комисията и двете не бяха приети и така остана предложението по вносител.

За предлаганите увеличения догодина ще са необходими допълнително 3,7 милиарда лева.

Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още