IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гьоков: Ако пенсия остане под 467 лв., пенсионерът пак ще получава тази сума

Предвижда се минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата, което означава около 770 лв.

12:02 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Социалният министър Георги Гьоков представи изчисления как пенсионерите да пресметнат с колко ще се вдигнат доходите им при заложеното в актуализацията на бюджета увеличение на пенсиите в две стъпки – от 1 юли и от 1 октомври.

Предложението на социалното министерство е изчисляване на индивидуалната пенсия по 10% + 60-те лева COVID добавка за всички пенсионери. Като се добавят и корекционните добавки (от 50 стотинки до 60 лева), по сметките минималната пенсия ще стане 467 лева.

"Ако някоя пенсия остане под 467 лева, пенсионерът все пак ще получава 467 лева. Идеята ни е да запазим покупателната способност във времена на инфлация", обясни социалният министър. Социалната пенсия ще стане 247 лева, ако предложението бъде прието в парламента.

„За мен най-добре е да бъдат подпомагани най-бедните, защото така ще чувстват подкрепата на държавата, а не всички на калпак. Това много трудно можем да го направим в момента. Нашата система е нереформирана, тромава е”, каза министър Гьоков. 

Социалното министерство не се отказва от предложението за по-високата минимална работна заплата, каза още министърът.

„По наши сметки се пада около 770 лева. От 1 януари ще приложим това правило. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев заяви, че два пъти в една година вдигане на минималната работна заплата няма да има. Гьоков обясни, че и в коалиционното споразумение е записано, че ще се прилага нов механизъм, който ще бъде съобразен и с все още негласуваната директива на ЕС. Предвижда се минималната работна заплата да бъде около 50% от средната работна заплата, което означава около 770 лв.

„Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г.”, изчисли министърът.

Гьоков коментира и увеличеният праг на държавния дълг, посочвайки, че той  не се повишава повече от предвиденото в краткосрочните и средносрочни бюджетни прогнози. „Хубавото е, че има приходи в бюджета, включително от инфлацията и увеличените цени на горивата”, каза Гьоков. Той допълни, че не го притеснява, че разходите се покриват от дългове.

„Много се спекулира и с това дали се вземат заеми. Нямам проблеми и българите не трябва да имат проблеми с това, че се вземат заеми, ако държавата успее да ги обслужва. Ние сме държавата с един от най-ниските дългове в Европа”, каза Гьоков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още