IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„БДЖ-Товарни превози“ ще иска от Световната банка 400 млн. лева за локомотиви и вагони

Инвестицията ще се изплати за срок около 11 години, очакват в жп дружеството

14:20 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„БДЖ-Товарни превози“ започва разговори със Световната банка за реализация на инвестиционната си програма за периода до 2024 г., съобщи Министерство на транспорта и съобщенията. Дружеството ще преговаря за привличане до 400 млн. лв. капитал.

Средствата са необходими за придобиване на пет нови електрически и 15 броя дизелови локомотиви, както и на 600 броя специализирани товарни вагони. От транспортното ведомство напомнят, че инвестициите в подвижен състав и жп инфраструктура са основен приоритет на Министерството на транспорта и съобщенията.

Програмата предвижда основни ремонти на 10 броя локомотиви и 250 броя товарни вагони.

В последните години „БДЖ-Товарни превози“ не успява да отговори на изискванията на пазара и има затруднения в изпълнение на графика на превози поради липсата на достатъчно подвижен състав. Средната възраст на електрическите локомотиви е 45 години, а 90% от вагоните са доставени преди 40 години. Ремонтната поддръжка се извършва главно в локомотивните депа на дружеството, които нямат достатъчен капацитет.

В същото време обемът на заявките за превоз се увеличава, а липсата на подвижен състав крие риск от загуба на клиенти и нереализирани печалби.

Новите вагони и локомотиви ще върнат „БДЖ–Товарни превози“ на пазара като силен конкурентоспособен играч.

Мениджмънтът на дружеството изчислява, че с модернизирането на локомотивния и вагонен парк, ще могат да бъдат изпълнени превози на товари, които само за първата година ще донесат около 28 млн. лв. приходи.

Прогнозите са, че от втората година ще бъде генерирано допълнително по още пет процентно увеличение на приходите. Това предполага инвестицията от 400 млн. лв. да се изплати за срок около 11 години.

Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още