IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство поддава на масовите протести

Отменят се плановете за тригодишно замразяване на заплатите в частния сектор

13:19 | 01.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гръцкото правителство поддава на масовите протести

Правителството в Атина отстъпи от намерението си да замрази за три години заплатите в частния сектор. Крачката назад се дължи на острото социално недоволство и на несъгласието, изразено от представители на управляващата Социалистическа партия ПАСОК, пише в. „Та неа“.

Правителствен говорител първоначално заяви, че увеличенията на заплатите в частния сектор ще бъдат замразени в следващите три години, а след това каза, че замразяването не се отнася за заплатите, които са над предвидените в колективния трудов договор.

13-та и 14-та заплата
Синдикати и работодатели в Гърция все още преговарят по новия колективен трудов договор, като работодателите изглеждат склонни да включат 13-ата и 14-ата заплата към останалите 12 заплати за годината, както и да предприемат известни увеличения на трудовите възнаграждения.

Не е ясно обаче дали правителството ще признае резултатите от преговорите, каквито и да са те, пише още вестникът.

Двете основни синдикални централи в Гърция - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), днес трябва да решат дали да обявят обща стачка в следващите дни вероятно на 6 или 8 юли, като стачката от тази седмица, когато държавният и частният сектор за пети път от началото на годината бяха парализирани в знак на протест срещу мерките на кабинета за строги икономии, в рамките на които бяха предложени и промени в пенсионно-осигурителната система.

Законопроектът по пенсионната реформа, който предвижда увеличаване на пенсионната възраст и на трудовия стаж, както и орязване на пенсии, вчера бе одобрен от депутатите-социалисти от партията ПАСОК. През следващата седмица проектът влиза в пленарна зала.

Правителството обаче обмисля вариант да внесе в парламента още един проект, който да третира само отношенията на пазара на труда, а не пенсионните промени.

Главната опозиционна партия Нова демокрация заяви, че ще отхвърли законопроекта за пенсионната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още