IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георгиос Папаконстантину: Дълговата криза е системен проблем на Европа

Разликата между доходността по гръцките и германските облигации е висока по-скоро заради „турбуленциите“ на пазара, отколкото заради реална заплаха от фалит на Гърция, заяви финансовият министър на страната

16:55 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Георгиос Папаконстантину: Дълговата криза е системен проблем на Европа

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину се опита да успокои опасенията на инвеститорите по отношение на дълга на страната, заявявайки, че разликата между доходността по гръцките и германските облигации е висока по-скоро заради „турбуленциите“ на пазара, отколкото заради реална заплаха от фалит на Гърция.

“Всички осъзнахме, че това е системен проблем за Европа”, е посочил той пред CNBC.

Разликата в доходността между 10-годишните гръцки и германски облигации достигна най-високото си ниво от присъединяването на Гърция към еврозоната насам, надхвърляйки 10%.

Папаконстантину е заявил, че очаква през следващите два месеца да бъде взето „голямо решение“, което ще “уреди веднъж завинаги въпроса с поддържането на нивото на дълга в еврозоната”.

Европейските лидери планират да въведат постоянен механизъм за спасяване на закъсали страни в еврозоната през 2013 г., заради което се налагат поправки в правилата за блока, така че да се направи възможно подпомагането на страни членки с финансови проблеми.

Механизмът ще бъде активиран след изтичането на срока на помощта за Гърция и Ирландия.

Всички тези механизми трябва да убедят пазарите, че еврозоната ще защитава целостта си и единната си валута, както и страните, които правят необходимото, за да са отговорни във фискалната си политика и конкурентоспособни в блока, е посочил Папаконстантину.

По-рано днес Гърция продаде шестмесечни държавни ценни книжа за 1,95 млрд. евро, като доходността по тях беше с 8 базисни пункта по-висока спрямо аукциона през ноември, достигайки ниво от 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още