IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия отбеляза световен рекорд за липса на правителство

Няма и перспектива за скорошно споразумение за съставяне на правителство въпреки многобройните граждански протести

13:27 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Белгия отбеляза световен рекорд за липса на правителство

Белгия отбелязва днес, 17 февруари, 249 дни на политически застой, поставяйки световен рекорд по липса на споразумение за съставяне на правителство, тъй като въпреки многобройните протести в страната споразумение не се очаква в скоро време, предаде EUobserver.

През 2010 г. Ирак превъзмогна след 249 дни разногласията между сунити и шиити, създавайки правителство. Тази перспектива обаче изглежда по-далечна от всякога за Белгия, след като в сряда кралят на страната обяви, че удължава мандата на своя главен посредник в спора с още две седмици.

Парламентарните избори, проведени на 13 миналата година, не постигнаха решаващ резултат и доведоха до задънена улица евентуално споразумение между френско и фламандско говорещите партии в страната. Фламандските партии искат по-голямо делегиране на правомощия и по-малко общо финансиране за двете части на страната – Фландрия на север и Валония на юг, което пък предизвиква опасения за разделяне на страната.

Липсата на решение накара белгийците да протестират по най-различни начини – от улични демонстрации до призиви към съпругите на политиците да им отказват секс, докато не се сформира правителство.

За „отпразнуване“ на „рекорда“ в град Лувен във Валония ще раздават безплатно пържени картофки, а в град Гент във Фландрия 249 ще протестират голи.

Онлайн инициатива, събрала над 150 хил. поддръжници, иска политическите партии да върнат публичните средства, които са получили от юни насам, тъй като не вършат работата, за която са ги получили.

Доходността по белгийските облигации се повиши през последните месеци и от агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's заявиха, че ще понижат рейтинга на страната, ако не сформира правителство до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още