IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел ще подкрепи по-ниски лихви по заемите за Гърция и Ирландия

В замяна на облекчените условия за кредитиране обаче Гърция трябва да продава държавни активи, а Ирландия да направи отстъпки в данъчната си политика

14:40 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел ще подкрепи по-ниски лихви по заемите за Гърция и Ирландия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е посочила пред немски депутати, че ще подкрепи по-ниски лихвени проценти по спасителните заеми за Гърция и Ирландия. В замяна на това обаче Гърция трябва да продава държавни активи, а Ирландия да направи компромис с данъчната си политика, като подкрепи въвеждането на обща корпоративна данъчна основа в еврозоната.

Коментарите на Меркел са дошли по време на брифинг с германски депутати в навечерието на днешната извънредна среща на върха на лидерите от Европейския съюз (ЕС), посочват пред Bloomberg четирима депутати от Комисията по европейските въпроси към немския парламент, пожелали анонимност.

Меркел е заявила готовност да приеме умерено понижение в лихвените проценти по заемите за Ирландия и Гърция, което е обрат в досегашната й твърда позиция. Немското правителство призна за първи път вчера, че се обсъжда разширяване на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност.

„Преговорите са трудни и още не са приключили”, каза гръцкият премиер Георгиос Папандреу пред репортери в Париж вчера след срещата си с френския президент Никола Саркози.

Папандреу се срещна и с Меркел в Берлин на 22 февруари в опит да я убеди да подкрепи по-облекчени условия по спасителните заеми за Гърция.

Днес в Брюксел ще се проведе среща на политическите лидери от ЕС, на която ще се обсъдят обстановката в Либия и икономическата политика на ЕС, включително и Европейския фонд за финансова стабилност. Според анализатори на UBS обаче днешните преговори вероятно няма да доведат до конкретни действия относно икономическата политика в съюза.

Срещата в Брюксел обаче отново ще върне вниманието към кризата с държавните дългове на фона на растящите лихвени проценти по държавните облигации на страните от периферията на еврозоната.

Лихвените проценти по държавните ценни книжа на Португалия и Гърция стигнаха рекордно високи нива, след като рейтинговата агенция Moody's намали кредитния рейтинг на Испания вчера с една степен и му даде негативна перспектива. Еврото поевтиня с 0,8% вчера и губи още 0,1% днес до 1,3770 долара към 14:30 ч. българско време.

По време на днешната си среща страните от ЕС ще обсъдят и пакта за конкурентоспособност, предложен от Германия и Франция, който засяга и въпроси, свързани с пазара на труда, устойчивостта на публичните финанси и стабилността на финансовите системи.

Досега някои страни от ЕС настояваха Ирландия да се откаже от ниските си данъци в замяна на спасителната финансова помощ, която получи през ноември, но ирландското правителство отказва с аргумента, че данъчната система е важно предимство за ирландката икономиката.

Първоначалният пакт, предложен от Ангела Меркел и Никола Сарзоки на 4 февруари, срещна силна съпротива от редица европейски страни, в това число Белгия и Люксембург, които отхвърлиха предложенията да се откажат от индексацията на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още