IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия си играе на политика с европейските пари?

При липсата на реформи до 2014 г. съотношението на дълг спрямо брутен вътрешен продукт в Португалия ще достигне 100%, коментират от Barclays Capital

17:18 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия си играе на политика с европейските пари?

Португалия е на кръстопът, от който зависи дали страната ще потърси помощта на спасителния фонд на Европейския съюз, казва високопоставен представител на Barclays Capital, цитиран от CNBC.

Правителството на малцинството в Лисабон може да падне при гласуването на оспорвана четвърта Програма за стабилност и растеж в сряда.

Има шанс главната опозиционна партия все пак да се съгласи на компромис, който ще спаси поста на премиера Жозе Сократеш, казва Лорен Франсоле, директор на отдела за стратегии в Barclays.

В противен случай Франсоле прогнозира, че новото правителство би било по-склонно да приеме спасителен пакет, отколкото сегашната администрация.

„Ако спредовете не се понижат достатъчно през идните месеци, фокусът отново ще падне върху спасителната програма“, казва Франсоле. „В същото време опозицията може да не погледне на идеята за спасителен пакет като на нещо толкова негативно, тъй като загубата на политически капитал, свързана с приемането на помощта от ЕС и МВФ, до голяма степен ще падне върху сегашното правителство“.

„Вярваме, че икономическите проблеми на Португалия произтичат от слабия растеж в резултат на ниската производителност“, казва Франсоле. „Слабо вероятно е без структурна реформа Португалия да се справи със задлъжнялостта си“.

Barclays Capital прогнозира, че до 2014 г. при липсата на реформи съотношението на дълг спрямо брутен вътрешен продукт в Португалия ще достигне 100%, като дори налагането на мерки за ограничаване на бюджетните разходи няма да помогне за стабилизирането на дълговите нива.

Все пак Франсоле е уверен, че Португалия може да покрие краткосрочните си задължения. „Вярваме, че правителството ще разполага със средства да покрие плащанията от 4,3 млрд. евро през април и вероятно ще може да покрие и задълженията си през май“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още