IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в ЕС пада, у нас расте

След увеличение на безработните през юни страната ни остава втора по ръст на показателя за последната година

16:06 | 01.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Безработицата в ЕС пада, у нас расте

Безработицата в България е продължила да се покачва и през юни, показват данните на официалната статистическа служба на Европейския съюз Евростат. По този начин страната ни остава на второ място по повишение на показателя за последната година.

През юни нивото на безработица в България е било 11,4 на сто, след като година по-рано то е било 10,1 на сто. През май тази година безработицата според Евростат е била с 0,2 процентни пункта по-ниска – 11,2 на сто.

С по-голям ръст на безработицата в рамките на Европейския съюз за последната година е единствено Гърция. За страната обаче има данни единствено към края на първото тримесечие, като спрямо съпоставимия период на 2010 година увеличението е от 11 на 15 на сто.

На ниво Европейски съюз безработицата през юни е била 9,4 на сто, като спрямо предходния месец не е отчетена промяна. На годишна база обаче е отчетен спад, след като през юни 2010 година нивото на безработица е било 9,7 на сто.

Най-ниската безработица е измерена в Австрия – 4 на сто. В класацията следват Холандия и Люксембург със съответно 4,1 и 4,5 на сто. На обратния полюс застава Испания с безработица от 21 на сто. Страната е следвана от Литва и Латвия, където безработните към края на първото тримесечие (за когато са последните официални данни) са съответно 16,3 и 16,2 на сто.

През последната година нивото на безработица се е понижило в 19 от страните, членуващи в ЕС. В други седем пък е отчетено увеличение, а само в Люксембург промяна няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Прочее, как ще купувате работна ръка на достъпни цени, ако не е тази политика?Ама-хаА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Къде са Тотю и Росица Стелиянова да ни излъжат сега как се смятат проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
STRAHO
преди 12 години
Това което прави ГЕРБ ми се струва по правилно от това което правеха тройната коалиция!:) Вместо да стимулират производството и износа, те го бяха ударили на строителство предимно. В момента плащаме цената на политиката, която правителствата преди ГЕРБ прокарваха, а и сега се съпротивляват жестоко щото губят много /дарители/ при тия промени. Няма как да се смени курса на "кораба" на държавата за две три години и това е ясно и за малките деца! Уточнение: Не съм партиен член и не защитавам партии а политики!!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
Дянков - Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА - КОГА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ . НЕ е ББ не е А ДЯНКОВ . АКО ИСКАТЕ ДА ТРЪГНЕМ НАПРЕД МАХНЕТЕ ТОЗИ АНШС-БЪЛГАРИН И ПРОДАЖНИК НЕЗАБАВНО И ГО СЪДЕТГЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
г е р б хаиде да глсуваме пак за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още