IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търси купувач за част от дела на Daimler в EADS

Ще бъде предложено закупуването на 7,5% от акциите, без да бъде нарушаван балансът между Франция и Германия в собствеността на авиационния консорциум

16:42 | 16.08.11 г.
Германия търси купувач за част от дела на Daimler в EADS

Германия започва да търси частни инвеститори, които да закупят част от дела на автопроизводителя Daimler в европейската авиационна групировка EADS, съобщиха източници от управляващата коалиция в страната, цитирани от Ройтерс.

„Началният изстрел бе даден“, заяви един от източниците, запознат с нещата. Друг източник от коалицията на германския канцлер Ангела Меркел потвърди информацията, като добави, че методичното търсене ще започне през следващите няколко седмици.

Според източниците Германия би приела един или няколко инвеститора да закупят дял от 7,5% в EADS, който произвежда самолетите Airbus.

Daimler, който притежава 15% в EADS, както и право на глас за още 7,5% от акциите, които се държат от консорциум от финансови инвеститори, даде ясно да се разбере по-рано през годината, че иска да намали своя дял.

Германското правителство обаче държи да запази френско-германския баланс в собствеността на EADS.

Френското правителство и френската медийна групировка Lagardere притежават общо 22,5% в авиационния консорциум.

Източниците твърдят, че германското правителство ще се опита да изчисти въпроса до края на годината, въпреки че не би имало проблеми и при по-продължително търсене на инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още