IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Европа ще избегне рецесията

Председателят на ЕК направи изявлението си, след като миналата седмица Standard & Poor's обяви, че рискът от двойна рецесия в еврозоната е нараснал

09:41 | 05.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу: Европа ще избегне рецесията

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви днес, че европейската икономика няма да изпадне в рецесия, а еврото ще остане „силно и устойчиво“, съобщава BBC.

Барозу допълва, че Комисията и националните правителства правят „всичко което е по силите им, за да се справят с дълговите проблеми в еврозоната“.  Председателят на ЕК очаква в близките месеци икономиката на еврозоната да отбележи умерен ръст.

Барозу направи изявлението си, след като миналата седмица Standard & Poor's обяви, че рискът от двойна рецесия в еврозоната е нараснал.

Все пак  S&P посочи, че е по-вероятно рецесията да бъде избегната.

"Не очакваме рецесия в Европа. Последните прогнози на ЕК сочат икономически растеж, макар и умерен", заяви Барозу, след среща с австралийския премиер Джулия Гилърд в Канбера.

Барозу е на първото си официално посещение в Австралия, на път за Оукланд, Нова Зеландия, където ще участва в годишния Форум на държавите от Южния Пасифик.

"Ние правим всичко необходимо, от борбата с бюджетните проблеми до укрепването на управлението на еврозоната, от по-строгата финансова регулация до подобряването на цялостната ни конкурентноспособност", увери председателят на ЕС.

Според ревизираната прогноза на S&P през тази година икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,7% вместо с първоначално очакваните 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още