IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: ЕК скоро ще представи възможностите за въвеждане на общи еврооблигации

Според президента на Европейската комисия някои от вариантите не налагат промени в настоящия договор за ЕС, но при други това ще е необходимо

17:00 | 14.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Барозу: ЕК скоро ще представи възможностите за въвеждане на общи еврооблигации

Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу се готви да предложи официално държавите-членки на еврозоната да емитират общи облигации в опит да смекчи дълговата криза на Стария континент, съобщава BBC.

Той е потвърдил, че „Комисията скоро ще представи възможностите за въвеждане на еврооблигациите“, като “някои от вариантите не налагат промени в настоящия договор за ЕС, но при други това ще е необходимо“. 

Барозу е подчертал, че еврооблигациите сами по себе си няма да решат дълговата криза в региона. Европа според него се нуждае от „федерален момент“ за да се избави от кризата.

„Това е борба за икономическото и политическото бъдеще на Европа ..., борба за самата интеграция“, е изтъкнал ръководителят на ЕК.

Говорейки пред Европейския парламент той е казал, че политическият процес в еврозоната – доминиран понастоящем от премиерите на 17-те страни-членки – се оказва твърде бавен за нетърпеливите финансови пазари.

Барозу е заявил, че решението на кризата би трябвало да включва „методът на Общността“, предполагащ по-централизирано вземане на решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Облигациите не решават нищо - само по-ниска цена на заетите пари.Това е един от последните възможни ходове . Въпросът е кой и докога ще ги купува и после какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ей, турците и руснаците не можаха да ни асимилират, ама европейския съюз добре ни зароби с тези валутни бордове, а скоро и с общ дълг :)Някои ще харчат а ние ще им гарантираме дълга :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още