IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби във френския финансов сектор

Банките започнаха да разпродават активи, за да набавят свеж капитал

21:19 | 28.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френските банки са подложени на все по-голям натиск<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френските банки са подложени на все по-голям натиск. Снимка: Ройтерс

Изпадналите в затруднено положение заради кризата в Гърция френски банки започнаха разпродажби на активи, за да вкарат свеж капитал в балансите си, предаде Ройтерс.

Силно ангажираната в Гърция Societe Generale планира да се раздели от дяловете си в брокерската къща Newedge, предаде Ройтерс. "Newedge определено е за продажба", твърди запознат с кухнята източник на Ройтерс.
Societe Generale ръководи най-голямата американска брокерска къща за суровини Newedge заедно с конкурента си Credit Agricole. Според източници на агенцията SocGen планира продажбата на дъщерната SGSS. Втората по големина френска банка не е пожелала да коментира информацията.

След BNP Paribas и Societe Generale по-късно днес третата по големина банка във Франция, Credit Agricole, представи план за продажба на свои участия. Според анализатори за диспозиция може да бъдат определени и дяловете й в испанската Bankinter или португалската Banco Espirito Santo. Банката планира до края на 2012 г. да намали задълженията си с 50 млрд. евро и така да подобри капиталовата си адекватност. 



„През последните месеци банките бяха подложени на невероятен натиск за ликвидност“, се казва в съобщение на Credit Agricole. Финансирането е станало все по-сложно. Третата по големина френска банка е силно обвързана с гръцката икономика. През първото полугодие тя трябваше да отпише 202 млн. евро под формата на облигации и още около 400 млн. евро в дъщерната й банка Emporiki.

Цената на акциите на Societe Generale спадна двойно през последните три месеца. Курсовете на нейните два конкурента също спадат. Инвеститорите са загрижени заради силните им ангажименти в Гърция. В началото на месеца SocGen обяви, че може да продаде активи, за да набави свеж капитал до 4 млрд. евро.

Френският застраховател Axa вероятно също ще се раздели със свои дялове. Компанията потвърди днес, че обмисля продажбата на дъщерната си компания за Private-Equity. Според запознати такава сделка може да донесе 1,1 млрд. евро в касата на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
"Цената на акциите на Societe Generale спадна два пъти през последните три месеца."Какво трябва да значи това???Мисля че е опит да се каже че са спаднали с 50%!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още