IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens изтеглил вложения от Societe Generale?

Обясненията варират от притеснения за финансовото състояние на банката през необходимост от средства за осъществяване на дейността до по-високи лихви, плащани от ЕЦБ

22:19 | 20.09.11 г.
Siemens изтеглил вложения от Societe Generale?

Германският концерн Siemens е изтеглил вложения от френската банка Societe Generale през юли, но не заради притеснения относно финансовото здраве на банката, а поради нужда от средства, твърди източник на Ройтерс от Париж.

Той обаче не може да посочи обемът на изтеглените средства, уточнявайки, че те са били вложени в инвестиционното поделение на банката.

„Siemens изтегли средства преди публикуването на резултатите от стрес тестовете“, заяви източникът, визирайки проверката на най-големите банки от еврозоната за устойчивост срещу нови кризисни прояви. „Изтеглянето бе осъществено поради причини, свързани с дейността, а не заради проблемите на френските банки“, добави той.

През последните няколко месеца банковият сектор в еврозоната бе поставен под натиск заради спекулациите за разпространяване на дълговата криза от Гърция към Италия и Испания.

Френските банки, които се смятат за относително слабо капитализирани и зависещи от краткосрочно фенансиране, бяха сред най-тежко засегнатите.

От Societe Generale са отказали да коментират изтеглянето на средствата от страна на Siemens.

По-рано от германския концерн обявиха, че съобщението на британския вестник Financial Times, че две седмици преди това са изтеглили 500 млн. евро от неназована голяма френска банка, отчасти заради притеснения за бъдещото й състояние, прехвърляйки ги в Европейската централна банка, са „фактически неточни“.

Междувременно банки, обслужващи германски автопроизводители, заявиха, че не са прехвърляли средства в ЕЦБ.

Тогава от BMW обявиха, че това не е въпрос от първостепенно значение за компанията, а от финансовата служба на Volkswagen посочиха, че разполагат с депозити във френски банки и те ще останат там. „Работим съвместно със силни партньори в банковия сектор и не сме депозирали пари в брой в ЕЦБ“, заяви говорител на компанията.

Според парижки анализатор днешният спад в котировките на акциите на френските банки се дължи на опасенията за изтегляне на вложения от някои от най-големите кредитни институции в страната.

„Това е по-малък проблем за Credit Agricole, чиято активност в корпоративните финанси е по-слаба от тази на BNP и Societe Generale“, смята той.

Запитан дали Siemens е изтеглил вложения от BNP Paribas, председателят на борда на директорите Мишел Пеберо заяви „Не зная за нищо подобно“.

Siemens разполага с общо между 4 и 6 млрд. евро в инструменти на ЕЦБ, основно в едноседмични депозити, се посочва в съобщение на Financial Times.

Британското издание се позовава на личност, запозната директно с въпроса, според която германският концерн е изтеглил средствата от френската банка отчасти заради опасения за бъдещото ѝ финансово състояние и отчасти заради по-високите лихви, плащани от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още