IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се решава съдбата на най-голямата белгийска банка - Dexia

Един от вариантите за спасение на банката, която страда от липса на ликвидност, е сливането й с френската Caisses des Depots, пише Sunday Times

10:24 | 03.10.11 г.
Днес се решава съдбата на най-голямата белгийска банка - Dexia

Въпросът за бъдещето на най-голямата белгийска банка Dexia ще бъде обсъден на спешно заседание на министрите на финансите на Франция, Белгия и Люксембург, което ще се състои днес, съобщава британският седмичник Sunday Times.

Според изданието, на срещата трябва да бъдат съгласувани мерки за спасяването на една от водещите банки в континентална Европа.

Dexia в момента е в сложно положение заради частична загуба на ликвидност на междубанковия пазар в еврозоната, предизвикана от увеличаването на рисковете по държавните облигации в редица държави членки.

Правителствата на Франция, Белгия и Люксембург са акционери в Dexia, след като поеха обезценени облигации от активите на банката на стойност 80 млрд. евро по време на световната финансова криза от 2008-2009 г.

В момента банката трябва да намери още 20 млрд. евро за покриване на загубили стойност облигации, които останаха в нейните активи. Последният опит на финансовата институция да увеличи капитала си се оказаха неуспешни.

От британското издание твърдят, че министрите на финансите на трите държави ще се опитат днес да се споразумеят за формула за спасение на Dexia, която може да включва сливането й с френската банка Caisses des Depots, контролирана от държавата.

Анализатори отбелязват, че положението на белгийската банка е симптоматично за отслабените позиции на банките в Европейския съюз, предизвикани от кризата на пазара на държавни облигации в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още