IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dexia провизира активи за продажба срещу 3,6 млрд. евро

Акциите на компанията бяха спряни от борсова търговия днес заради неясния ефект от ситуацията

15:51 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Dexia провизира активи за продажба срещу 3,6 млрд. евро

Френско-белгийската банка Dexia, която бе принудена да свие активите си с 35% до 2014, обяви, че ще направи провизии на стойност 3,6 млрд. евро срещу планираните продажби на ипотечни ценни книжа (главно американски) и дългосрочни облигации, предава Bloomberg.

Провизиите срещу загуби през второто тримесечие ще снижат коефициента за капиталова адекватност на банката от първи ред до около 11% от 13,4% към края на март, посочват от финансовата институция, като очакват коефициентът да се върне до поне 12% до края на годината.

Dexia използва натрупания през последните две години допълнителен капитал, за да свие балансовото си число (което излезе извън договорените с ЕК цели) и да намали рисковете, свързани с американския жилищен пазар.

Банката очаква да продаде ипотечните книжа и повечето от облигациите до средата на 2012, съкращавайки нуждата от краткосрочно финансиране с още 20 млрд. евро.

„Провизията е разпределена по равно между ипотечните книжа и облигациите“, е уточнил главният изпълнителен директор на банката Пиер Мариани. „Тя ще ни даде повече предвидимост за бъдещите печалби."

Чрез преоценяването на американските ипотечни книжа до пазарната им стойност, Dexia ще може да се откаже от гаранциите, предоставени й от Белгия и Франция, покриващи загуби от тези активи, и така да предоговори условията на държавните помощи, които е получила.

Съобщението на финансовата институция бе последвано от решение за спиране на търговията с акциите на компанията на фондовата борса в Белгия. Преди спирането те се движеха със спад от близо 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още