fallback

Германски съветник: Още покупки на облигации от ЕЦБ ще бъдат „смъртен грях“

Това води и до опасност от инфлация, категоричен е Волфганг Франц, ръководител на групата икономически съветници на германското правителство

14:53 | 17.11.11 г. 3

Ще бъде „смъртен грях“, ако Европейската централна банка продължи да изкупува облигации, за да спре разпространението на европейската дългова криза, заяви Волфганг Франц, ръководител на групата икономически съветници на германското правителство, пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Ройтерс.

„ЕЦБ не само губи независимост, но в добавка това води до опасност от инфлация“, твърди Франц. Той добави, че подобно действие е и незаконно споделяне на дълг от страна на централната банка. По този начин Франц се противопостави на призива на друг от съветниците. Петер Бофингер, който също е член на групата съветници, заяви по-рано през седмицата, че е време банката да се превърне в кредитор от последна инстанция за еврозоната, за да се избегне крах на финансовата система.

Германското правителство обаче твърдо се противопоставя на подобни желания и вчера германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че ще противопостави на натиска, който идва особено от страна на Франция, да се използва ЕЦБ за разрешаване на кризата, позовавайки се на правилата на ЕС, които забраняват подобно действие.

Ръководството на ЕЦБ също многократно обяви, че правителствата на отделните държави трябва да осъществят необходимите реформи, за да бъде преодоляна дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още