IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия е готова да се раздели с част от суверенитета си заради еврото

Според германския канцлер ЕЦБ не може да разреши дълговата криза в еврозоната, като промяна на договора за ЕС би означавала надзор на ЕК върху националните бюджети

18:49 | 16.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия е готова да се раздели с част от суверенитета си, в името на това да укрепи еврозоната и да възстанови доверието в единната европейска валута, пише Bloomberg.

Промени в договора за Европейския съюз (ЕС), целящи да укрепят европейските институции и да наложат по-строги бюджетни правила са необходими, „за да се гарантира по-висока устойчивост на еврозоната към кризи“, заяви Меркел след срещата си с ирландския премиер Енда Кени в Берлин днес.

„В този контекст Германия вижда нуждата да покаже на пазарите и световната общественост, че еврото ще оцелее, че еврото трябва да бъде защитено, но също и че сме готови да се разделим с част от суверенитета си“, каза Меркел.

Германия иска по-силен Европейски съюз (ЕС) и „еврозона от 17 страни, която е също толкова силна и вдъхваща доверие на международните пазари“, посочи тя.

Меркел поясни, че промяна на договора би означавала „интервенция и надзорна роля на Европейската комисия (ЕК) при изготвянето на националните бюджети с опцията някои страни да могат да провеждат собствени бюджетни стратегии“.

Меркел изтъква, че според сега съществуващите договори „Европейската централна банка (ЕЦБ) не разполага с правомощия да разреши проблема с дълговата криза“.

С плановете си за промяна на европейския договор, Германия - най-големият донор на спасителните фондове за еврозоната - провокира реакция от страна на британския премиер Дейвид Камерън, който отхвърли предложението на Меркел, посочвайки, че кризата дава възможност на правителствата „да си върнат обратно“ част от предоставените на Брюксел правомощия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
единна Европа на тази етап не е възможно да се създаде. на континента има 17 страни които се тупат в гърдите, че са велики. Има огромно разделение на класите, на регионите и културите. Когато всеки е с голямо самочувствие няма кой да преклони глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Една интересна теза изрази мой приятел около дълговата криза и спасителните мерки. Всъщност може и да се печели време, но не за Гърция или Испания, а за да се подготвят Германия и Франция за излизане от евро-зоната, та шокът да е най-малък за тях. Нищо чудно и точно това да е цялата дандания около Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Ти приравняваш създаването на Европейски щати със Силна Европа? Според мен Европа ще е силна до тогава, докато има силни държави в нея, а не една огромна бюрократична супер-държава управлявана от чиновници неизбрани от никого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Създаването на единна и силна Европа ще е мъчителен процес, но такива кризи са идеални моменти да се направи крачка напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мен някак си ми звучи като: Германия е готова да раздели членките на ЕЗ с част от суверенитета им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още