IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Решенията да се вземат от тези, които носят отговорността

Онези, които искат да вземат отговорни решения в Брюксел, първо трябва да демонстрират своята финансова дисциплина, категоричен е българският премиер

20:18 | 21.11.11 г.
<p>
	Бойко Борисов и Фредерик Райнфелд. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов и Фредерик Райнфелд. Снимка: БТА

Почти два месеца, след като препоръча на ЕС да свалят пенсиите на нивата като в България и преподаде на европейските лидери урок как да държат бюджетния си дефицит под 3%, днес премиерът Бойко Борисов отново даде напътствия за финасовата дисциплина на Европа.

"Всеки, който си е позволил да си вдига дълга, да се прави на добрия чичко или лелка в Европа и да вдигне над 3-те процента дефицит, сега всички ние трябва да се събираме и да му помагаме", коментира той в Министерския съвет след среща с шведския си колега Фредерик Райнфелд.

Борисов заяви, че са прави държавите, които спазват финансовата дисциплина в ЕС, да изискват, и решенията да се вземат от тези, които носят отговорност.

"В противен случай всички отиват и казват – дайте от вашите пари сега, щото ние години наред харчихме повече, отколкото изкарвахме като нация. Редно ли е? Не. Ама в същото време искаме да вземаме и ние решения. Решения за кое? Когато харчехте много повече, отколкото изкарвахте, питахте ли ни нас, не сте ни питали?", отсече ядосано премиерът.

По думите му във всички страни биха се радвали на по-високи пенсии и заплати, но след две години следващият премиер на съответната страна ще отиде в Брюксел и ще поиска пари.

Според Борисов тези, които искат да вземат отговорни решения в Брюксел, първо трябва да демонстрират своята финансова дисциплина.

"Основният проблем на Европа е липсата на конкурентоспособност и това е свързано със структурни проблеми в много европейски страни", заяви на свой ред министър-председателят на Швеция Фредерик Райнфелд.

Той посочи, че България и Швеция са страни с нисък външен дълг, но не такава е ситуацията в други европейски страни.

"Не мисля, че проблемите са свързани единствено с еврото. От политическите структури трябва да се вземат трудни решения за реформи и трябва да продължим да се движим напред", категоричен бе Райнфелд.

Сред другите обсъждани теми между двамата премиери са инвестициите, туризмът и сътрудничеството във военната област.

В отговор на въпрос Райнфелд потвърди, че шведската военна индустрия поддържа интереса си към продажбата на техни бойни самолети на България.

На свой ред Борисов отвърна, че при възможност на бюджета за 2013 година ще се мисли за купуване на бойни самолети. Той напомни, че правенето на подобна инвестиция произтича от членството ни в НАТО.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още