IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка: Имаме последен шанс да останем в еврозоната

От август централната банка е осигурявала извънредно финансиране на кредитни институции, за да компенсира изтеглените вложения

16:21 | 23.11.11 г. 5
Гръцката централна банка: Имаме последен шанс да останем в еврозоната

На Гърция ѝ остава един последен шанс да остане в еврозоната и са необходими всеобщи усилия, за да избегне мъчително влачене от няколко десетилетия, предупреди централната банка на страната в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

В доклада се посочва също, че неуспехът ще се отрази неблагоприятно на изпълнението на финансовите цели, ще отложи прилагането на реформите и че свиващата се икономика е направила несъстоятелни предишните ѝ оценки, че гръцкият дълг може да се поддържа на определено ниво.

Вторият спасителен финансов пакет, съгласуван в края на октомври, може да се окаже „последната подобна възможност“, която се предоставя на Гърция, твърдят експертите на банката в документа.

„Страната трябва да избегне още отлагания или отклонения от целите на всяка цена; всъщност са необходими всички възможни усилия, за да се концентрираме върху преизпълнението на целите“, подчертават те.

„Настоящият момент е най-критичният период в следвоенната история на Гърция. На карта е поставено оставането в еврозоната“, смятат авторите.

Докладът прогнозира свиване на икономиката с около 5,5% през настоящата година и от 2,8% през 2012 г. преди завръщане към ръст през 2013 г. Безработицата се очаква да бъде на ниво около 17% през 2011 г., но през следващата може да надхвърли 18%, сочат прогнозите.

„Положението остава критично. До момента темпото и степента на осъществяване на политиките не успяха да убедят пазарите и обществеността, че Гърция върви към достигане на поставените цели“, се подчертава в документа.

Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
knbizz
преди 12 години
Интересно последен шанс за какво? Да слуша завинаги заповеди от Берлин. Или да бъде разпродадена на части. Монетарната политика на Меркел е основния проблем на Гърция, защото монетарната политика на Еврото не отговаря на икономиката на Гърция. Ако Гърция излезе от еврото ще се оправи. От това се страхува Меркел, да не би Гърция да излезе от еврото, не и пука за гърците. Затова няма да допусне излизане от примката на врата на Гърция. Иначе германските и френски банки в Гърция ще фалират, Германия ще пострада и Гърция ще се измъкне, както го направи Исландия (с няколко банкера в затвора).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
Последен шанс???...не, няма, вече НЯМА, аут сте, не ви се вярва???...ще повярвате...и още как ще повярвате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Ma тея се *** до ушите и условия поставят.Ми да ги оставят да не им дават пари и да се оправят сами щом много им знаят устата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
wenci
преди 12 години
Гръцката централна банка: ...."да избегне мъчително влачене от няколко десетилетия".Сякаш е казано за България, само дето Гърция се е влачила по мед и масло..до дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Хахахах,с лъжите се свърши. Меркел на дадени обещания от грък пари не дава.Или подписват всичките дружно или айде бегом към дъното.Мисля си даже, че Меркел така ще ги засили. задето я излъгаха, че ще ни подминат в мизерията като бясно куче бягащо от тояга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още