IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският премиер иска „тотален контрол“ над централната банка

Нов закон, който ще се гласува утре, обезсмисля мандатите на президента и вицепрезидентите на институцията, коментира президентът на Magyar Nemzeti Bank

14:14 | 15.12.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
Унгарският премиер иска „тотален контрол“ над централната банка

Унгарският премиер Виктор Орбан иска да наложи „тотален контрол“ над централната банка в Будапеща чрез законопроект за регулиране на институцията, заяви президентът на Magyar Nemzeti Bank Андрас Симор на пресконференция днес.

Проектозаконът нарушава правилата на Европейския съюз (ЕС) и накърнява независимостта на централната банка, казва Симор, цитиран от Bloomberg.

„Това е опит за налагане на почти тотален контрол над централната банка, тъй като законът обезсмисля мандатите на президента и вицепрезидентите на институцията“, посочва Симор.

Тази седмица унгарското министерство на икономиката внесе законопроект, който разширява определящия основните лихвени проценти Валутен съвет на централната банката до 9 членове от 7 досега.

Според законопроекта редица правомощия ще бъдат прехвърлени от президента на банката на премиера и президента на страната. Президентът на институцията ще изгуби дори правото да назначава своите заместници.

Унгария вероятно ще създаде и нова институция, като слее централната банка и финансовия регулатор, в който Симор ще бъде назначен за заместник директор, гласи друго предложение на управляващата партия.

Унгарският парламент се очаква да гласува законопроекта, регулиращ централната банка, в петък.

Планът за сливането на институциите вероятно цели „да отклони вниманието“ от законопроекта за централната банка, допълва Симор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Първата лястовица предвестник на СВОБОДАТА в света, се нарича УНГАРИЯ. Вятъра на промяната в Унгария на Орбан!!!Ето ви един сигнал, че можело да се опълчиш на Ционистите. Почва се вече, Унгария...ЕВАЛА НА ТЕЗИ ПИЧОВЕ!!!!!!!!!!!Надяваме се България да последва нашите унгарски Братя!А в света положението е точно това - финансите се управляват от алчни чудовища, контролиращи чрез световните организации националните банки на отделните държави. И само някой (напр. в моменто Орбан в Унгария) да се опита да ограничи този контрол го изкарват ***, диктатор, тиранин. И когато част от истината светне пред очите на овчето стадо, се започва блееене: - Бееее, един мармот завива шоколада; - Бееее, това сценарий на психотрилър ли е?; - Бееееееее...Но скоро, света ще се пробуди и то много по-скоро отколкото предполагаме. Измислените пари или по-точно виртуалните финансови инструменти, ще отидат в миналото където им е мястото. Шепа хора си присвоиха света и непрекъснато оказват натиск върху милиардите роби, но това ще се промени. В каквито и тайни организации, кланове и един куп други глупости да членува човек, той винаги си остава просто човек (погледнато отгоре ако ме разбирате) - малък, незначителен и крехък, и като физика и като психика. Тази година ще бъде повратна именно защото робите ще се надигнат, а както всички знаем те са в милиарди повече от алчните подлизурковци с "тайни" съкращения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
rodman82
преди 12 години
Patilane....Prav si za mnogo nesta..tretata svetovna voina e zapocnata ot 1991 god..nas ne opraviha evreicinata dobre...sega i evropa ste opravat.....http://***.weightofchains.com/video.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Световната банка, една от трите организации заедно с МВФ и СТО които сеят мизерия по света и източват богатствата на страните в полза на Запада. Международен Валутен Фонд - заблуждаващо наименование. Фонда е Банка, а "помощта" му се връща с лихви, т.е. той печели от бедните страни включително от нас. Световната Банка - наименованието отново е заблуждаващо. Банката фактически е американска! Затова С(А)Б е Световна Американска Банка. Друго такова заблуждаващо наименование е Федералния Резерв на САЩ. Зад него се крие частна банка!Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Разрушаване на националната валута:Разрушаване на националната валута е ключова цел на тандема МВФ-СБ. Нейната девалвация, която води до трудно поносими повишения на цените и драстично потискане на цената на труда (в долари) е задължително условие за преговори по заема.В Черна Африка девалвирането на френския франк по нареждане на МВФ (представяно пред нацията като първа мярка за "изкореняване на бедността в аграрните региони") доведе, с едно драсване на писалката, до 50%-но намаление на цената на труда и на държавните социални разходи, а приходите бяха насочени към обслужване на дълга. Ефектът беше незабавен и брутален. За един ден всички цени поскъпнаха няколко пъти. Това беше "реформата", която доведе до рязкото повишаване на заболеваемостта в Нигерия през 80-те години. Освен доларизацията на икономиката, МВФ заставя правителството да приеме анти-инфлационна програма. Започват масови уволнения, драстични съкращения на социалните разходи, премахва се индексацията на заплатите. Днес средната заплата в развиващите се страни е 70 пъти по-ниски от заплатите в развитите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
На 4 Юни 1963 г. Джон Кенеди издава неизвестната за широката публика Изпълнителна заповед 11110, най-важната част от която се отнася за правата на държавното съкровище: да издава сребърни сертификати срещу сребро на кюлчета, сребро или стандартни сребърни долари в хазната). След 50 годишно прекъсване американската държава започва да печата свои пари. Така наречените банкноти на Кенеди от 2 и 5 долара. Върху банкнотите пише: united states note, а не federal reserve note, тоест банкноти на Съединените щати, а не на Федералния резерв.Общо са отпечатани 4,3 милиарда и са пуснати в обръщение. След 4 месеца, през ноември 1963 г. Кенеди нарежда да започне печатането на 10 и 20 доларови банкноти. Този път обаче те няма да видят бял свят. На 22 Ноември Кенеди е убит в Далас.Интересно какво прави наследилия го като Президент Линдън Джонсън ? Още докато лети от Далас за Вашингтон, той нарежда да спре печатането на новите долари и връща правото на Федералния резерв само той да ги печата. Бърза за да не го сполети съдбата на Кенеди. Тихо и кротко от обръщение са изтеглени и банкнотите на Кенеди от 2 и 5 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
КОЙ УБИ КЕНЕДИ! КОЙ ИЗВЪРШИ УБИЙСТВОТО НА ХХ ВЕК! Една от най-разпространените версии за убийството на Джон Кенеди е че е убит заради това, че е отнел правото на Фед (Федералният резерв на Сащ) да печата банкноти. Интересен факт е че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал". Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Причината за стопанската криза не е в банките в т. ч. и в съответната Централна, а е конкретна държавна финансова грешка.Човешката неправилност се допуска в процес на замяна от Златни към Незлатни пари.Съществуването на държавно финансово управление (ДФУ), което е неразвито за стопанство с Незлатни пари е признак, че тази полезна промяна на пари не е завършена.Ползването на Незлатни пари при условия на запазения стар начин на ДФУ от време със Златни пари, който е НЕГОДЕН за стопанство с Незлатни пари води до живот в Капана на парите, при който необратимо се подсигурява разрастване и ескалиране на криза и безпощадни последици за хората.В стопанство с Незлатни пари, при запазване на представената световна държавна финансова непълноценност не е възможно да се осъществи желано успешно спасение от стопанска криза, защото в тази изостанала стопанска среда и при условия на постигнат държавен бюджетен излишък се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
eboyanov
преди 12 години
ами примерно ЦБ трябва да бъде самостоятелен орган, който по никакъв начин не бива да се манипулира , като това манипулиране най-вече става както в случая за политически цели.а това че има еврейски слуги или масони - има ги и ще ги има, но не всички са такива. Най-просто което може да направи е да сложи анти-масонски последовател(пр. Християнин) на това място като толкова много желае, а след това да я остави намира, и да не си прави политическия популизъм с нея, тъй като ще свърши както България през 1996-1997
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
това коета се уби е *** - най-болната с бедна държава с *** и еврейски слуги като Шимон Дянков и други марионетно - некадърнициКво ти разбира главата та теб че говориш за Кейнс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
eboyanov
преди 12 години
Тя не залитна , тя (Унгария) направо се самоуби. Поредният кейнсиански професор. Виктор Орбан има моята подкрепа само и единствено в ценностната си реформа, като каза НЕ на хомосексуалния тероризъм, ама май и него го е налегнала темата че еди кой си , еди къде си се разбирали и управлявали света !!!аман от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 12 години
Събрали сте се 3мата хейтъри и решавате световните проблеми... Хммм съмнявам се... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още