IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch постави под наблюдение рейтинга на ЕИБ

Рейтингът на банката вероятно ще бъде понижен в следващите три месеца с една или две стъпки

09:56 | 20.12.11 г. 1
<p>
	Президентът на ЕИБ Филип Мейщад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕИБ Филип Мейщад. Снимка: Ройтерс

Fitch Ratings постави под наблюдение рейтингите на Съвета на европейската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи агенцията, цитирана от АФП. 

Рейтинговата агенция посочи, че рейтингите на банките вероятно ще бъдат понижени в следващите три месеца с една или две стъпки.

Миналата седмица Fitch понижи рейтингите на пет европейски банки, сред които френската Credit Agricole. Ден по-късно агенцията смъкна рейтингите на Barclays, Credit Suisse, Bank of America, BNP Paribas, Citigroup и Goldman Sachs и понижи перспективата пред рейтинга на Франция.

Освен това агенцията реши да постави под наблюдение рейтингите на Белгия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър и Словения, тъй като анализаторите не очакват да се постигне цялостно решение на дълговата криза в еврозоната.

Европейската инвестиционна банка е собственост на 27-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), отбелязва агенцията. Освен в държавите от Еврообщността банката има бизнес в още 150 страни по света.

От Fitch посочват, че най-голямо влияние върху ЕИБ ще окаже евентуалното понижение на рейтинга на Испания, която е един от най-големите акционери в банката. Според рейтинговата агенция това ще се отрази на капиталовата адекватност на финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
А Баба Пена и бай Йордан пък, наблюдават внимателно Fitch !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още