IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежката безработица в ЕС струва на обществото над 2 млрд. евро седмично

ЕК представи нова инициатива, с която ще подпомага постъпването на работа и придобиването на адекватни умения от младежите в Европейската общност

19:33 | 20.12.11 г. 1
Младежката безработица в ЕС струва на обществото над 2 млрд. евро седмично

Настоящото равнище на безработицата сред младите хора струва на европейското общество над 2 млрд. евро седмично, или малко над 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 27-те държави-членки на Европейския съюз. Това показват изчисления на европейските власти, цитирани от комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор. 

Безработните млади хора в ЕС наброяват 5 млн. души, а 7,5 млн. младежи на възраст между 15 и 24 години не работят и не учат, посочват от Европейската комисия (ЕК). Това се отнася не само до нискоквалифицирани млади хора, които са напуснали твърде рано училище, но и до все повече висшисти, които не могат да започнат работа, уточняват от Брюксел.

Днес ЕК прие нова инициатива „Възможности за младежта“, с която цели да предотврати преждевременното напускане на училище и да подпомогне младежите да придобият подходящи за пазара на труда умения чрез стажове и обучения, съобщиха от представителството на ЕК в България.

За програми, които ще гарантират, че в рамките на четири месеца след като напуснат училище младежите ще постъпят на работа или ще продължават своето образование или обучение, ще бъдат използвани 4 млн. евро, посочват от ЕК.

С 1,3 млн. евро ще се подпомогне  разкриването на стажантски места по линия на Европейския социален фонд. С 3 млн. евро техническата помощ по линия на Европейския социален фонд държавите-членки от еврообщността ще подкрепят млади предприемачи.

ЕК освен това цели през 2012 г. да бъдат постигнати най-малко 130 хил. назначения по програмите „Еразъм“ и „Леонардо да Винчи“.

Предвидено е още инициативата да подпомогне 5 хил. младежи да намерят първата си работа в друга държава-членка на ЕС посредством инициативата „Твоята първа работа с EURES“, както и да осигури възможност за най-малко 600 души да участват в обмен по програмата „Еразъм за предприемачи“.

Еврокомисията призова страните от ЕС да използват в по-голяма степен Европейския социален фонд (в размер на 75 млрд. евро за периода 2007-2013 г.), от който 30 милиарда евро все още не са разпределени по проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Стига де, млн. евро и млрд. евро са различни работи и е хубаво да не се бъркат толкова често ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още