IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи и румънци ще могат да работят свободно в Исландия

Наскоро Италия разреши българи и румънци да работят свободно в страната

09:13 | 07.01.12 г.
Българи и румънци ще могат да работят свободно в Исландия

Исландия официално отвори трудовия си пазар за българи и румънци, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

От тази година гражданите на България и Румъния ще могат да работят в Исландия само след регистрация като пребиваващи в страната. Тези, които вече имат разрешителни за работа, няма да ги подновяват.

Още през ноември правителството на Исландия обяви, че ще предложи на парламента трудовите ограничения за българи и румънци да бъдат премахнати.

Италия е единствената държава-членка на Европейския съюз, която премахна рестрикциите за български и румънски работници от 1 януари. Страните от ЕС имаха срок до 31 декември да изпратят до Европейската комисия обосновано решение за удължаване на ограниченията до края на 2013 г. и само Италия не изпрати такова.

Ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари прилагат Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Малта, Холандия, Великобритания и Франция. За работа в Люксембург българи и румънци се ползват от облекчен режим на достъп до пазара на труда само за определени икономически сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още