IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Ирландия спират за още две години българските работници

Засега единствено Лондон и Дъблин са заявили, че искат да се възползват от максимално допустимия от ЕС срок на ограниченията за труд

16:50 | 16.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания и Ирландия спират за още две години българските работници

Ирландия е поискала днес официално от Европейската комисия продължаването до максималния допустим срок 1 януари 2014 г. на ограниченията за наемането на граждани на България и на Румъния на местния трудов пазар. Това съобщиха за БТА от пресофиса на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор.

От пресслужбата уточниха, че вчера подобно искане е било внесено и от Великобритания. Това стана в деня, в който комисарят Андор и Европейският парламент призоваха за отмяна на ограниченията, налагани все още в 10 държави от ЕС.

До този момент единствено Лондон и Дъблин са официализирали намерението си за запазване на действащия режим на трудовите им пазари. До 31 декември тази година всяка от останалите страни трябва да уведоми писмено ЕК дали планира да запази ограниченията за следващите две години.

През ноември британската комисия по въпросите на имиграцията препоръча да бъдат запазени ограниченията за работници от двете страни, а през същия месец подобно решение взе и Холандия. Според комисията отменянето на рестриктивните мерки ще има негативен ефект върху британския пазар на труда.

За да може комисията да удовлетвори подобни претенции, тя трябва да получи аргументирани искания, които да докажат, че трудовият пазар в съответните държави ще бъде ощетен от отмяната на ограниченията. По-рано тази година ЕК представи доклад, според който наемането на българи и румънци в страни от ЕС не е нарушило равновесието на трудовия пазар.  

Вчера с извънредна резолюция Европейският парламент отправи призив до държавите от Европейския съюз (ЕС) да премахнат бариерите за българи и румънци, които не се допускат до трудовите им пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още