IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на бедните в ЕС се е увеличил до близо 10% през 2010 г.

Европейската комисия прогнозира, че заетостта в Европейския съюз ще продължи да намалява и през 2012 г.

13:52 | 11.01.12 г.
Делът на бедните в ЕС се е увеличил до близо 10% през 2010 г.

Близо 10% от децата и гражданите на Европейския съюз (ЕС) в трудоспособна възраст през 2010 г. са живели в бедност, тъй като са били част от безработни домакинства. Спрямо 2009 г. е регистриран ръст на бедните в ЕС от 1%, показват данни на Европейската комисия (ЕК).

Статистиката на ЕК сочи, че в България делът на бедните е бил относително стабилен и през 2009 г., и през 2010 г. на ниво около 8%.

Най-рязко увеличение на бедните е отчетено в Ирландия – от близо 14% през 2009 г. до почти 20 на сто през 2010 г. Най-малък е делът им в Кипър – 4%.

Значително нарастване на дела на хората, живеещи в бедност, се наблюдава в балтийските републики, Испания, Португалия, Великобритания, Словакия, Белгия и други страни-членки на ЕС. Лек спад е отчетен в Унгария, Дания, Чехия, Полша, Австрия.

От Брюксел отчетоха, че и през декември 2011 г. заетостта в общността е продължила спада си. Безработицата в ЕС през декември достигна рекордните 9,8%, а в държавите от еврозоната нивото й е над 10 на сто.

ЕК отчита нарастване на трайно безработните и на работещите почасово, като най-тежко от процесите по спада на заетостта са засегнати младежите до 25 години, чужденците и хората с ниско образование и квалификация.

Относителна стабилизация за нискоквалифицираните работници е регистрирана на пазара на труда в ЕС, но безработицата сред тях достига 15% към средата на 2011 г. Заетостта при работниците с ниска квалификация е спаднала рязко до под 55%, уточняват от Еврокомисията.

Около 40% от нискоквалифицираните граждани на ЕС са засегнати от бедност и социално изключване, допълват от Брюксел.

Към средата на 2011 г. нивото на трайна безработица в ЕС е нараснало до 4%, показват данните на ЕК. Това означава, че 43% от безработните в Еврообщността са били без работа повече от година.

Болшинството от европейските граждани заявяват, че финансовото положение на техните домакинства продължава да се влошава. Най-сериозно са засегнати домакинствата с най-ниски доходи, отбелязват от ЕК.

Нивата на задлъжнялост на европейските домакинства освен това се връща обратно към нивата отпреди кризата.
Еврокомисията прогнозира, че заетостта в ЕС ще продължава да се свива и през 2012 г., като очакванията се базират на мненията на водещи мениджъри. Най-засегнато от процесите по свиване на заетостта ще бъде строителство. По-оптимистична е картината в индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още