IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в ЕС е засегнала най-силно заетостта в строителството

България е сред страните с най-висок спад на заетостта в строителството, сектора на услугите и индустрията

14:15 | 07.01.12 г.
Кризата в ЕС е засегнала най-силно заетостта в строителството

Кризата е засегнала най-много заетостта в строителния сектор в Европейския съюз, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Според евростатистиката преди кризата да започне да се усеща в Европа през 2008 г. заетостта в строителството и в сектора на услугите се е увеличавала постоянно, за разлика от заетостта в индустрията. От началото на 2004 г. до първото тримесечие на 2008 г. заетостта в строителството е скочила с 15 на сто, изчисляват от статистическата служба.

От началото на второто тримесечие на 2008 г. до края на второто тримесечие на 2011 г. обаче заетостта в строителния сектор се е свила с близо 17% в цялата общност, показва статистиката.

Заетостта в сектора на услугите е започнала да се възстановява от второто тримесечие на 2010 г., като към края на периода април-юни 2011 г. е била с 2,8% под пиковите нива отпреди кризата.

Заетостта в индустрията на ЕС намалява от 1996 г. насам с кратки периоди на стабилизация, посочват от Евростат. Дългосрочната тенденция обаче се е засилила с настъпването на кризата и за периода от първото тримесечие на 2008 г. до края на третото тримесечие на 2010 г. заетостта в индустрията е намаляла с над 11 процента.

Най-бързо се възстановява от ефектите на кризата заетостта в административния сектор, пише в доклада на статистическата служба. Изключително бавно е възстановяването на заетостта в хранителния и хотелиерския сектори, дистрибуцията и транспорта. Продължава спадът на заетостта в минната индустрия, а стабилизация се наблюдава в енергийния и водния сектори.

Темповете на възстановяване на заетостта обаче се различават в отделните държави от Европейския съюз. Заетостта в индустрията се е свила през 2009 г. във всички държави от Еврообщноста, с изключение на Италия, за която Евростат не разполага с данни. Най-голям спад (над 10%) е регистриран в балтийските републики, Испания, Словакия, Швеция, Румъния, Унгария и Чехия, а най-малък – в Кипър.

През 2010 г. спадът на заетостта в индустрията на ЕС е продължил, но с по-бавни темпове, с изключение на Гърция и Кипър. За България е отчетено намаление от над 6%.

В Германия, Полша, Австрия, Словакия и Швеция през 2009 г. заетостта в строителството не е намаляла, посочват от Евростат. През 2010 г. ръст е регистриран отново в Германия и Полша, както и в Белгия и Унгария. Най-силно засегната от кризата е била заетостта в строителството в България, балтийските страни и Румъния.

През 2009 г. само в Малта и Швеция не е имало спад на заетостта в сектора на услугите. Най-голямо намаление е отчетено отново в балтийските републики, а най-малко – в Словакия и Испания.

През 2010 г. заетостта в услугите е нараснала в общо 9 държави-членки на ЕС, като в Люксембург увеличението е достигнало 3%. В България, Гърция, Румъния и Словения  обаче спадът на заетостта в сектора се е ускорил през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още