IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън поиска Германия да увеличи приноса си в борбата с дълговата криза

Британксият премиер призова Берлин да свие търговския си излишък и да приеме идеята за еврооблигации

12:49 | 27.01.12 г. 3
<p>
	Дейвид Камерън изнася речта си пред делегатите на световния икономически форум в Давос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън изнася речта си пред делегатите на световния икономически форум в Давос. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова по време на световния икономически форум в Давос Германия да допринесе с повече ресурси и гаранции за решаването на кризата в еврозоната, съобщи The Financial Times.

По време на откриването на форума германският канцлер Ангела Меркел заяви точно обратното – че не са необходими допълнителни средства за борбата с кризата в еврозоната.

Камерън отбеляза, че има прогрес, особено по отношение на финансирането на банковата система от Европейската централна банка. Въпреки това обаче политиците в региона са далеч от намирането на решение на основните проблеми, по думите на Камерън.

Британският премиер освен това разкритикува лидерите на еврозоната, че отвличат вниманието на обществеността от съществени въпроси, какъвто е въвеждането на данъка върху финансовите транзакции.

Дейвид Камерън призова още по-силните икономики да намалят търговските си излишъци така, както затруднените държави се опитват да свият дефицитите си.

В речта си пред делегатите на форума той подчерта огромното значение на фискалната дисциплина, но допълни, че проблемът е не само в бюджетните дефицити, а и в търговските.

Камерън посочи, че кризата в еврозоната продължава да оказва натиск върху бизнес доверието. Затова той подчерта, че в дългосрочен план валутният съюз на Европа има нужда от централна банка, която във всякакви случаи би подкрепила единната валута, икономическата интеграция и колективните дългови емисии.

Камерън не е единственият, който призовава Берлин да приеме идеята за еврооблигации, отбелязва изданието. Миналата седмица управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард посети Германия със същата цел.

Засега обаче няма никакви индикации, че германското правителство ще промени мнението си. Германия със сигурност би се обезпокоила и от призива на Камерън за свиване на търговския излишък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
IvoDim
преди 12 години
Тоя не знае на кой свят е - "Дейвид Камерън призова още по-силните икономики да намалят търговските си излишъци така, както затруднените държави се опитват да свият дефицитите си."Т.е. Ние сметаме дека нашият бизнес да не плаща данъци, НОО сакаме немците а плащат. И ако мое да не ни притесняват с бизнес полълзновенията си!Тъй де!И още требе а задлъжнеете токо коко ние!Предполагам отговора към Камеран е - ми хубу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Еврооблигация с кредитния рейтинг на Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още