IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тройката" поставя условия на Гърция за новия спасителен пакет

Неокончателният списък на кредиторите включва още бюджетни рестрикции, пенсионна реформа и оценка на капиталовата адекватност в банковия сектор, разкрива Ройтерс

15:26 | 27.01.12 г.
"Тройката" поставя условия на Гърция за новия спасителен пакет

Кредиторите на Гърция са изготвили списък с реформи, които Атина трябва да изпълни, за да получи нова спасителна помощ, съобщи Ройтерс.

Реформите са включени в новия доклад на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС), с който агенцията разполага.

Първото искане на „тройката“ е допълнително съкращаване на бюджетните разходи на Гърция, така че да бъдат постигнати фискалните цели за 2012 г. В тази връзка кредиторите предлагат намаляване на разходите за отбрана и здравеопазване, както и съкращения в публичния сектор.

Кредиторите освен това притискат Атина да осъществи дълго отлаганата пенсионна реформа, както и да либерализира режима за практикуване на свободните професии и пазарите на продукти и услуги.

МВФ и европейските власти настояват освен това гръцката централна банка да завърши оценката на капиталовата адекватност на банките и необходимостта им от допълнителен капитал.

В документа е посочено, че списъкът с исканите реформи не е окончателен и ще се дискутира с гръцките власти.

Говорителят на гръцкото правителство Пантелис Капсис е коментирал, че кабинетът със сигурност ще дискутира реформите. Той обаче е повторил, че Гърция има нужда от допълнителна помощ, за да не фалира.

„Очевидно е, че ако не получим помощ, няма как да намерим пари“, е заявил Капсис.

Очаква се преговорите между властите в Атина и кредиторите на Гърция за новия спасителен пакет да започнат през следващата седмица, е съобщил за агенцията запознат анонимен източник.

Същевременно продължават преговорите между Гърция и частните кредитори за опрощаването на част от дълговете на страната. Още преди месеци беше взето решението частният сектор да опрости половината от дълговете на Атина, но може да се стигне и до отписване на до 70% от дълга на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още