IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оздравяването на испанските банки няма да мине без държавна подкрепа

Правителството в Мадрид може или да кредитира банковия сектор, или да се възползва от европейска помощ, за да стабилизира системата

10:52 | 30.01.12 г.
<p>
	Продължават спекулациите за натиск на испанското рпавителство за сливането на BBVA и Bankia</p>

Продължават спекулациите за натиск на испанското рпавителство за сливането на BBVA и Bankia

Испанското правителство се надява да направи голямата стъпка към възстановяването на банковия сектор с подготвяната реформа, която ще бъде представена през февруари. Надеждите на властите в Мадрид да не наливат нова порция ликвидност в тежко засегнатия от кризата в сектора на имотите финансов сектор обаче може и да не се оправдаят, пише Ройтерс.

Четири години след началото на имотната катастрофа в Испания банките все още са буквално задръстени от непродаваеми обезпечения по кредити. Според експерти секторът вероятно ще има нужда от някаква форма на външно финансиране – или държавно, или под формата на помощ от Европейския съюз (ЕС).

Испанските власти са твърди в мнението си, че банките трябва да споделят финансовото бреме по рекапитализацията. Кабинетът наскоро поиска те да отделят 50 млрд. евро за допълнителни провизии, както и по-силните играчи на пазара да абсорбират по-малките и слабите.

Анализатори обаче са на мнение, че дори това да бъде изпълнено, заради високите експозиции на испанските банки към сектора на имотите финансовите институции ще продължат да изпитват недостиг на капитал.

Банките в Испания вече увеличиха приноса си към фонда за гарантиране на депозитите, който на практика беше използван при спасяването на спестовната каса CAM. Така че испанското правителство би могло да помисли за вариант да кредитира финансовите институции, за да подпомогне рекапитализацията. Така кабинетът ще заобиколи чувствителния въпрос с предоставянето на публични средства за спасяване на банковия сектор в страната.

Друга възможност е ЕС да се намеси чрез европейския механизъм за стабилност, но това би донесло повече политически негативи за испанското правителство. Анонимен източник обаче е съобщил за Ройтерс, че кабинетът проучва възможността да се възползва от европейско финансиране за банковата система.

Според централната банка на страната около половината от експозициите на испанските банки към сектора на имотите, или около 176 млрд. евро, са проблематични. От тях приблизително една трета (58 млрд. евро) са вече провизирани.

Bankia например, която се „роди“ след сливането на седем малки регионални финансови институции, е една от банките с най-големи експозиции към сектора на имотите. Финансовата институция е предоставила на строителни компании кредити за 41 млрд. евро. В баланса й има и възбранена собственост на стойност 11 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още