IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство натиска за сливане на банки

Експерти се опасяват, че властта иска да "хвърли" банковата група Bankia в нечии ръце

13:36 | 18.01.12 г.
<p>
	BBVA се спряга сред &quot;кандидатите&quot; за сливане с Bankia. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BBVA се спряга сред "кандидатите" за сливане с Bankia. Снимка: Ройтерс

Новото правителство на Испания натиска банковата група Bankia да се обедини с друга финансова институция, съобщи The Financial Times.

Ако това се случи, ще бъде създадена най-голямата финансова институция в страната, отбелязва изданието.

Трите възможни „кандидатури“ за обединението на банките са на Santander, BBVA и Caixabank. Първите две обаче останаха печеливши по време на кризата основно благодарение на чуждите инвестиции. Caixabank пък отрече слуховете, че води преговори с Bankia.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос, който отговаря и за финансовия сектор, потвърди призивът на правителството за нова вълна от сливания на банки в страната. Той обаче отказа да коментира слуховете за Bankia.

В понеделник пък премиерът на страната Мариано Рахой коментира, че преструктурирането на финансовия сектор означава да започнат нови сливания.

Испанското правителство засега изключва възможността за създаването на „лоша банка“, както се спекулираше доскоро. Вместо това наскоро икономическият министър съобщи, че банките ще трябва да отделят 50 млрд. евро за допълнителни провизии.

Банкер, пожелал анонимност, обаче изказва опасенията си, че Мадрид се опитва „да хвърли в нечии ръце“ Bankia.

Финансовата група до петък трябва да докладва на централната банка на Испания как планира да набере допълнителния капитал в размер на 1,33 млрд. евро, от който има нужда. Освен това от банката се очаква да осигури средства и за допълнителни провизии на проблемните кредити, след като управляващите в Испания изяснят как точно ще „прочистват“ финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още