IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Испания, а не Италия, е по-голямата заплаха за пазарите и евроикономиката

Правителството на Монти е в по-изгодна позиция да прави структурни реформи, а кабинетът на Рахой няма да покрие фискалните цели

10:37 | 07.01.12 г. 1
<p>
	Наскоро премиерът на Испания Мариано Рахой прокара тежки икономически мерки, но и с тях правителството му няма да успее да постигне фискалните цели. Снимка: Ройтерс</p>

Наскоро премиерът на Испания Мариано Рахой прокара тежки икономически мерки, но и с тях правителството му няма да успее да постигне фискалните цели. Снимка: Ройтерс

Пазарите са по-притеснени за дълговото бреме на Италия, отколкото на Испания. Още от средата на годината доходността по италианските облигации задмина тази по испанските. Освен това рейтинговите агенции присъдиха по-висок рейтинг на Испания, отколкото на Италия.

Има обаче няколко причини, поради които Мадрид е по-сериозната заплаха, пише Business Insider. За разлика от Италия в Испания се спука огромен имотен балон. Каква ще бъде цената на катастрофата в имотния сектор никой не може да каже.

Изданието припомня, че през декември централната банка на Испания съобщи, че проблемните кредити в банковата система на страната са достигнали 17-годишен максимум и продължават да се увеличават. Цените на имотите пък не изглежда да са достигнали дъното, а икономиката продължава да се влошава, като дори се очаква през втората половина на 2011 г. да е отбелязала спад.

Правителственият фонд за преструктуриране и финансова помощ за банките в Испания вече наля около 30 млрд. евро в системата. Европейският банков регулатор обаче е категоричен, че испанските финансови институции имат нужда от още 26 млрд. евро капитал, който ще трябва да наберат през първите шест месеца на тази година.

Наскоро испанският икономически министър посочи, че банките в страната ще трябва да отделят допълнителни 50 млрд. евро, или почти 4% от брутния вътрешен продукт, за провизиране на “лоши” кредити.

Досега инвеститорите се впечатляваха повече от капиталовите нужди на италианските банки, но е време да обърнат внимание на предизвикателствата, пред които са изправени испанските финансови институции, посочва изданието.

Предмет на инвеститорския интерес следва да бъдат и връзките между частния сектор в Испания в лицето на банките и публичната сфера. Безпокойство би следвало да предизвика и фактът, че Мадрид няма да постигне фискалните си цели за 2011 г., което правителството призна официално.

Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Все пак е уместно в този контекст да се спомене, че и двете страни разполагат с много по-голям ресурс от всички останали закъсали икономики в еврозоната и опрощаване на дългове като в Гърция е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още