IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България през декември се е увеличила до 11,2%

В ЕС и еврозоната безработицата през декември е останала без изменение

12:57 | 31.01.12 г. 4
Безработицата в България през декември се е увеличила до 11,2%

До 11,2% е нараснала безработицата в България през декември 2011 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Данните за безработицата през ноември са коригирани леко нагоре до 11%, а за октомври – до 10,9%.

За сравнение Агенцията по заетостта отчете ръст на безработицата през декември до 10,4%. На 3 февруари Националният статистически институт (НСИ) ще публикува предварителните си оценки от наблюдението на работната сила през последното тримесечие на миналата година. Окончателните данни ще излязат на 21 февруари.

През третото тримесечие на миналата година националната статистика отчете, че безработицата е била 10,2%.

През декември спрямо ноември миналата година безработицата в еврозоната е останала без промяна на ниво от 10,4% след корекция на ноемврийските данни, допълват от Евростат. Безработицата в целия Европейски съюз (ЕС) също не се е изменила през последния месец на миналата година и е останала на ниво от 9,9%, като отново данните за ноември са коригирани нагоре.

И през декември миналата година най-ниска безработица е отчетена в Австрия (4,1%), Холандия (5,9%) и Люксембург (5,2%). Испания остава държавата с най-висока безработица – почти 23 на сто. Следва я Гърция с 19,2%, но данните са за края на октомври миналата година. Трета е Литва с 15,3%, но към края на третото тримесечие на 2011 г.

В балтийските държави са регистрирани най-големите спадове на безработицата, а най-сериозни ръстове – в Гърция, Кипър и Испания.

Над 23,8 млн. души са безработните в ЕС, като от тях повече от 16,4 млн. души са граждани на страните от еврозоната. Над 5,4 млн. са младежите в държавите от ЕС до 25-годишна възраст без работа, от тях близо 3,3 млн. души са от страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
http://***.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/1977144451-Rabotnata_sila_u_nas_shte_namalee_s_10_do_2020a.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
Защо си губят скъпоценното време хората от НОИ, не знам. Явно социалното министерство знаят всичко за 10 години напред. И това ако н е ПОКАНА за поне още 500'000 българи в трудоспособна възраст да напуснат пределите на страната през следващите 10 години, аз не знам как да го определя. Тази информация не се разпространява, тя е за министерството да си съставя политики и да знае какво да коригира, а не да пуска бомби точно гогато най-малко има нужда от това.На останалите в БГ - ЧЕСТИТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Банката
преди 12 години
Пише се НОИ, да каза нещо за сивата икономика и 100 000/200 000 заети там, че не видях ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
koteta
преди 12 години
Това са мноого големи глупости,какви са тези поръчкови данни, Безработицата е с пъти по-висока.....данните са от институцийте, в който не всички безработни са регистрирани по една или друга причина!!! Реално и то Не много, би могло да се сведе до по-голяма точност въпросния процент на безработицата, ако от брой население в държавата се извади ЗАЕТОСТА, която е фиксирана в НОЙ !!! Само, че този вариант няма да е Удобен нито за статистическите агенций , нито за управляващите :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още