IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски регулатор ще се произнесе по сливането между Deutsche Boerse и NYSE

Сделката вероятно ще бъде блокирана, тъй като новата компания би получила потенциален контрол на над 90% от пазара на деривати в Европа

11:19 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски регулатор ще се произнесе по сливането между Deutsche Boerse и NYSE

Днес европейският анти-монополен регулатор се очаква да блокира сливането между Deutsche Boerse и NYSE Euronext, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до Европейската комисия (ЕК).

Европейският комисар за конкуренцията Йоакин Алмуня ще проведе пресконференция в 11:30 централно европейско време, на която се очаква да обяви решението.

Миналата седмица Алмуня препоръча на Европейската комисия да блокира сделката. Комисията вероятно ще подкрепи препоръката му, посочват източниците на Ройтерс.

Дори ЕК да блокира сделката, двете компании могат да оспорят решението пред Европейския съд в Люксембург. Подобно дело обаче вероятно би отнело между една и две години и това може да подкопае икономическия смисъл на сливането.

Миналия февруари Deutsche Boerse и NYSE Euronext договориха сливането си, откривайки пътя за създаването на най-голямата фондова борса в света.

Потенциалният контрол на над 90% от пазара на деривати в Европа, който новата компания би получила събуди опасения за създаването на монопол.

Deutsche Boerse и NYSE Euronext отказаха да продадат както германския оператор на деривати Eurex, така и базираната в Лондон борса за фючърси Liffe.

През декември миналата година щатските регулаторни органи одобриха сделката при условие, че двете борси продадат определен второстепенен актив.

През последната година в сектора се провалиха три големи сделки.

Предложението за придобиване на NYSE Euronext от Nasdaq и Intercontinental Exchange беше отхвърлено от щатските регулатори.

Акционерите на TMX Group отхвърлиха предложение за сливане с London Stock Exchange, докато придобиването на Australia's ASX от Singapore Exchange беше спряно от австралийското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още