IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е приключила основната част от преговорите за втория спасителен пакет

Остават обаче спорни проблеми като заплащането, пенсиите и рекапитализирането на банките, е заявил правителственият говорител

14:07 | 02.02.12 г. 3
Гърция е приключила основната част от преговорите за втория спасителен пакет

Гърция е приключила основната част от преговорите с международните си кредитори за втория спасителен пакет, но остава да бъдат постигнати споразумения по проблеми като заплащането, пенсиите и рекапитализирането на банките, е заявил говорителят на гръцкото правителство Пантелис Капсис пред местната телевизия MEGA, цитирана от Ройтерс.

„Останаха 3 или 4 спорни проблема“, е казал Капсис. „Основната част от преговорите приключи“, е добавил той.

По думите му обсъжданията са били много трудни. „От една страна има натиск за бързо възстановяване на конкурентоспособността на икономиката. Заявяваме, че определено има проблем с конкурентоспособността. От друга страна има и проблем с рецесията, който е много важен за Гърция“, е изтъкнал говорителят.

Балканската държава бърза да приключи преговорите с международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка по втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро, за да може да получи поредния транш от първия пакет преди средата на март, за да избегне просрочване на плащания по настоящите си задължения.

Кредиторите обаче поискаха преди сключване на споразумението да бъдат реализирани нови мерки като понижаване на нивото на минималната работна заплата и орязване на бонусите, получавани от гръцките служители по празниците.

Исканията обаче бяха посрещнати със сериозна съпротива заради нарастващите опасения на ръководството на страната, че допълнителни ограничения ще задълбочат и без това свирепата рецесия в страната, налагайки допълнително бреме върху страдащите ѝ поданици.

Преговорите по проблемните въпроси ще продължат по-късно днес, след което гръцкият премиер Лукас Пападимос ще се срещне с лидерите на основните политически партии, за да си осигури подкрепата им за реализирането на новите мерки, е посочил Капсис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ТАТО
преди 12 години
Страдащите и поданици Аххх горките те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още