IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EFSF се завръща на дълговите пазари до седмици

Увеличението на временния европейски спасителен фонд е на финалната права, съобщава източник на Ройтерс

13:49 | 09.02.12 г.
EFSF се завръща на дълговите пазари до седмици

Европейският механизъм за финансова стабилност (EFSF) вероятно ще се завърне на дълговите пазари в края на февруари или началото на март, за да може да подсигури следващия транш от помощта за Ирландия. Това е съобщил за Ройтерс анонимен източник от Европейския съюз (ЕС).

Напредват и плановете за увеличаването на капацитета на фонда с цел предотвратяване на разпространението на дълговата криза в еврозоната.

Фондът в момента оценява възможностите за издаване на краткосрочни съкровищни облигации, както и за гарантиране на нова емисия синдикирани облигациии.

Според източника на агенцията първите два механизма, които биха могли да се приложат за разширяването на спасителния фонд, се очаква да бъдат задействани до края на месеца.

Спасителният фонд се надява до края на месеца да се задейства гаранционна схема, която при необходимост да гарантира на инвеститорите 20-30% от облигациите на затруднена държава от еврозоната.

Гаранциите ще се издават отделно от облигациите, което ще позволява те да се търгуват независимо и да играят ролята на защита срещу неизпълнение на плащанията по емисиите.

Специалният инвестиционен механизъм за разширяването на фонда пък вероятно ще бъде готов и задействан през март. Източникът на агенцията пояснява, че чрез него спасителният фонд ще може да инвестира в държавен дълг на първичните и вторичните пазари и в случай на неизпълнение на плащанията първи ще поеме загубите.

Още преди края на февруари EFSF ще получи възможност и за по-гъвкаво участие на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още