IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проспектът на европейския спасителен фонд предупреждава за разпадане на еврото?

Мениджърите на EFSF спорят дали в проспекта към фонда да включат предупреждение, че еврото може да престане да съществува като легитимна валута

11:50 | 16.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Проспектът на европейския спасителен фонд предупреждава за разпадане на еврото?

Чернова на проспект към последно предложените финансови инструменти за спасяването на еврозоната включва недвусмислени предупреждения към инвеститорите, че еврото може да престане да „съществува като легитимна валута“, пише Financial Times.

Мениджърите на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), който ще бъде използван за застраховане на облигации на изпитващи затруднения страни от еврозоната, спорят дали в окончателната версия на проспекта към фонда трябва да бъдат включени и „рискови фактори“.

Последната версия на проспекта съдържа резюме на инвестиционните рискове, включително „рискове, произтичащи от вероятността, дадена страна да престане да използва еврото... или еврото да престане да съществува като легитимна валута“.

Включването на подобни предупреждения в официален документ към основния спасителен фонд за еврозоната би било изненадваща стъпка. Европейските лидери често са подчертавали, че разпадането на еврозоната е немислимо, въпреки че през последния месец френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел признаха, че Гърция може да напусне валутния съюз.

„Ако сложите нещо подобно в проспекта, би трябвало да се замислите за вероятния сигнал, който то ще отправи“, посочва официален представител от еврозоната

Дълги списъци с рискови фактори са стандартно приложение към всички проспекти и обикновено не са нищо повече от правна формалност. Рисковите фактори в проектопроспекта на EFSF са събрани на четири страници.

Документът е в последна фаза на дооформяне преди очаквания през януари пазарен дебют на финансовите инструменти. Детайлите около рисковете, свързани с евентуалното напускане на страна от еврозоната обаче остават спорни.

Юристи в Брюксел водят дебат за ползите от включването на подобни предупреждения, въпреки че според адвокати и банкери от Лондон, цитирани от Financial Times, предупрежденията за еврото едва ли ще бъдат включени.

Бразилската национална петролна компания Petrobras е първата, която отправя официално предупреждение за стабилността на единната европейска валута в корпоративен документ.

В проспект към предложените от компанията по-рано този месец облигации за 1,85 млрд. евро Petrobras предупреждава: „Пазарните настроения около нестабилността на еврото, потенциалното завръщане към национални валути или евентуалното тотално разпадане на еврото, може да засегне издадените в евро облигации“.

Новите инструменти на EFSF, известни като Европейски суверенни кредитни сертификати (Euro Sovereign Credit-Linked Certificates), са базирани на кредитни суапове за защита от фалит (CDS) – деривати, използвани за застраховане срещу корпоративни или правителствени фалити.

Чрез този финансв инженеринг европейските страни се надяват да разширят ограничените ресурси на EFSF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Голям праз. Преди еврото имаше регионални валути. Всяка държава имаше бюджет. Сега никой няма нищоКаша.Стига с това евро. Изкуствена валута е. Може да не им харесва на германците, но просто няма вариант.ЩЕ ГО ПРЕЖИВЕЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
лека полека нещата отиват натам. всички усмихнати кратуни "банкери" които казват по телевизията, че това било абсурдна идея, ще се окажат като риби на сухо май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още