IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция представи на кредиторите план за намаляване на разходите с 325 млн. евро

Над половината от икономиите са в секторите здравеопазване и отбрана, включително чрез намаляване на заплатите на военни и лекари

10:16 | 17.02.12 г. 8
Гърция представи на кредиторите план за намаляване на разходите с 325 млн. евро

Гърция е представила на тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка допълнителен план за бюджетни съкращения за общо 325 млн. евро, без които те заплашваха да спрат финансовата си подкрепа, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от РИА Новости.

По данни на гръцката медия разходи за около 100 млн. долара ще бъдат съкратени от здравеопазването и отбраната. Около 45 млн. евро ще бъдат икономисани от понижаване на минималната пенсия, а между 20 и 30 млн. евро – от орязване на натрупващите се пенсионни осигуровки.

40 млн. евро ще дойдат от съкращения в помощите за многодетни родители. Орязването на заплатите на лекарите и военните ще осигури икономии от 90 млн. евро, а с около 20 млн. евро ще бъдат намалени текущите разходи на гръцкото правителство.

Планира се законът за допълнителните съкращения да бъде гласуван в парламента на страната до 29 февруари.

Гръцкият парламент вече одобри програма за бюджетни икономии за следващите няколко години, срещу която Гърция трябваше да получи втори спасителен финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност 130 млрд. евро и отписване на 100 млрд. евро от дълга на страната, притежаван от частните кредитори.

За настоящата година програмата за икономии включваше намаляване на бюджетните разходи с 3,5 млрд. евро, но за 300 млн. от тях не бе посочено откъде ще дойдат.

Лидерите на държавите от еврозоната оказаха сериозен натиск върху Гърция по въпроса, като отмениха планираното за сряда заседание на Еврогрупата, което трябваше да одобри споразумението за втория спасителен пакет, докато балканската държава не посочи откъде ще бъде направено съкращаването на бюджетните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Отваря се работа за САЩ - единствената страна, която има няколко успешни опита за възраждане на онези, които е победила.Германия - с Плана Маршал;Япония;Южна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Накрая може точно така да стане :) На Меркел да и писне и да прати 2-3 дивизии на Вермахта. Да наложат ред и дисциплина. Не че гърчолята не си го заслужават..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
""Орязването на заплатите на лекарите и военните"" ?Сега е времето! Нека дойдат танковете и тръгнат на юг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Грую,чети по-внимателно. Начи гърчулята бяха поели ангажимент тази година да намалят с 3.5 милярда бюджетните разходи, което си е сума и за тях. Но в свободните съчинения дето описваха от къде и как ще дойде иконмията..се оказа че не са измислили за има няма 300-350 милярда ..обосновка...та затова иде реч. В същото време Меркозито не пасе трева и използва точно този пропуск , за да протака (основателно) и да може да изправи гръцкото правителство на нокти, защото е го март дойде , а хазната празна...ако платят няма да имат 1 евро за бюджетни разходи понатам и ще има мяу...ако не платят е ясно....Сега остава въпросът как ще се предпазят от победа на изборите от някоя 'Нова звезда' от породата на Волен или Яне...тогава вече парите ще са издухани половината поне...На гърците хич не им е лесно...нищо, че изглежда че са хванали дявола за опашката... като свикнеш веднъж да харчиш по 3К евра на месец и изведнъж станат 2К или има опасност да те съкратят... си е сериозен стрес..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
"За настоящата година програмата за икономии включваше намаляване на бюджетните разходи с 3,5 млрд. евро, но за 300 млн. от тях не бе посочено откъде ще дойдат." Тези пари от заглавието са допълнителното орязване към 3,5 млрд. евро, за които не се знаеше досега откъде ще дойдат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
E това бяха някви допълнителни спестяване, но като цяло голям шит е това.До няколко месеца всичко ще се повтори в по-голяма сила, но няма и как да е ще одържат фронта докато Италия, Испания и Франция успеят да рефинансират падежиращите книжа тази година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Forex Master
преди 12 години
>>>Гърция представи на кредиторите план за намаляване на разходите с 325 млн. евро Това някаква подигравка ли е? Ако е така показва много лош вкус!... Какво са 325 млиона сравнени с пакета от 130 МИЛИАРДА, които Гърция трябва да получи като помощ до края на Март за да избегне неконтролируема неплатежоспособност?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Грую Груев
преди 12 години
милиона, 325 милиона, за да им дадат 110 милиарда!?!?!?!?! Тук да няма някоя пропусната нула? Щото така изглежда, че са направили супер сделка - 300 към 1 е коефициент, какъвто дори и бетинг компаниите не дават!!?!?!?Йевалата на маляките - колкото и да ги мразя, имат политици и гражданско общество и пак го туриха мазен на аврупата, а тя жадно го пое с благодарност. Е, и ние сме в секса, ама пак от грешната страна, но нали преера каза, че няма жена до себе си, така че мъжката любов май най-ни приляга - sad but true :(:(:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още