IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция задейства принудителните мерки по преструктурирането на дълга

Правителството одобри указ за влизането в сила на клаузата за колективно действие спрямо частните кредитори

21:51 | 09.03.12 г.
Гърция задейства принудителните мерки по преструктурирането на дълга

На свое заседание тази вечер гръцкото правителство одобри указ за влизането в сила на клаузата за колективно действие спрямо честните кредитори на страната, които отказаха да се включат в преструктурирането на дълга ѝ, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от РИА Новости.

По този начин участието на частните инвеститори в програмата за замяна на гръцките държавни облигации, притежавани от тях, ще достигне 95,7% от номинала им при първоначално съгласие за 83,5% от номинала при обща номинална стойност на облигации, емитирани по гръцкото законодателство, от 177 млрд. евро.

Въвеждането на принудителните мерки може да бъде оценено от международната асоциация на участниците на пазара на суапове и деривати (ISDA) като „кредитно събитие“, водещо до изплащане на застраховките за защита срещу фалит (credit default swaps – cds).

В очакване на принудителните мерки, въвеждани със задна дата, международната рейтингова агенция  Standard and Poor's понижи рейтинга на Гърция до SD - „частичен фалит“, докато конкурентите им от Moody's удостоиха Гърция с най-ниския рейтинг в своята скала – С, който обикновено се пази за дългове на страни във фалит.

По-рано днес в рамките на видеоконферентна връзка министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) одобри резултатите от първия етап от програмата за замяна на гръцкия дълг.

Очаква се масовото участие на частните инвеститори в програмата заедно с принудителните мерки да помогне за изпълнението на задачата да бъде отписан гръцки дълг за около 100 млрд. евро от общо 360 млрд. евро, които балканската държава дължи в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още