IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите гръцки облигации се оказаха силно обезценени още при издаването си

Пазарната стойност на книжата се движи в диапазона 24,9%-28,7% от теоретичната им номинална стойност

21:40 | 12.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Новите гръцки облигации се оказаха силно обезценени още при издаването си

Издадените днес нови облигации – част от сделката по преструктурирането на гръцкия дълг, се търгуват за едва една четвърт от номиналната им стойност - признак за дълбокото недоверие на инвестиционната общност, пише Франс прес.

Пазарната стойност на книжата се колебае между 24,9% и 28,7% от теоретичната им номинална стойност. Доходността по новите книжа варира между 13,5% и 18,3%.

Новите 30-годишни облигации, които бяха емитирани при лихва 3,65%, се търгуват на вторичния пазар при лихва от 13,57%, което означава, че инвеститорите искат премия за риск, за да ги купят.

Десетгодишните португалски ДЦК също се търгуват при лихва от 13%.

Друго общо между Гърция и Португалия е, че имат инверсия на кривата на лихвите, т. е. по-високи лихви при краткосрочните, отколкото при дългосрочните заеми – явление, което се наблюдава в извънредни случаи.

Йоанис Сокос от BNP Pаribаs обяснява това с факта, че „от гледна точка на инвеститорите гръцкият риск е краткосрочен".

С приключването на операцията по размяната на облигациите, регулирани от гръцкия закон, гръцкото министерство на финансите обяви, че е успяло да понижи дълговото бреме на страната със 177,2 млрд. евро.

Участието на частния сектор в програмата за преструктуриране на гръцкия дълг е достигнало 96%, заяви днес пред колегите си от еврозоната гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос.

Срокът на офертата на Атина за регулираните от чуждестранно законодателство облигации бе продължен до 23 март. До този момент към замяната на облигации, регулирани от международното право, са се присъединили 69% от техните държатели.

Втората програма за международна финансова помощ за Гърция на стойност 130 млрд. евро ще бъде приета и задействана в петък, заяви днес председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 12 години
Сега е моментът гърците да си направят обратно изкупуване на ДЦК и да направят отписване с 90% на дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Ама чакайте малко - новите облигации не бяха ли купени от тройката (ЕЦБ, МВФ, ЕСФС)? И какво - да не би веднага да са ги пуснали на вторичния пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
dosadnik
преди 12 години
НА 23ти Март гръцката Драхма ще възкръсне от пепелта - като един същински феникс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още