IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска от Гърция допълнителни мерки за орязване на разходите

Брюксел настоява усилията да се съсредоточат върху свиване на публичните разходи, а не въвеждането на нови данъци

21:22 | 18.04.12 г. 2
ЕК иска от Гърция допълнителни мерки за орязване на разходите

Европейската комисия (ЕК) ще поиска от Гърция допълнителни мерки за съкращаване на разходите за труд, за администрацията и за здравеопазване, пише в доклад на институцията, цитиран от онлайн изданието EurActiv.com.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу представи доклада пред Европейския парламент днес. В документа се посочва, че Гърция трябва да положи допълнителни усилия през 2013 г. и 2014 г. да намали публичния дълг до 117% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според Еврокомисията обаче новите мерки не трябва да включват нови данъци, а политиците следва да се съсредоточат върху по-нататъшни съкращения на публичните разходи.

"Когато действията се съсредоточат върху разходите, а не върху увеличаване на данъците, и в краткосрочен план влиянието върху реалната икономика може да бъде смекчено”, пише в доклада.

От Брюксел подчертават, че новите мерки трябва да се изпълняват от “този, който спечели изборите в началото на май”.

Еврокомисията подчертава огромните усилия за възстановяването на гръцката икономика, които вече са били направени. Според изчисления на институцията помощта на Европа за Атина възлиза на общо 380 млрд. евро, което е 177 от гръцкия БВП.

Сумата включва не само дадените на Гърция заеми, но и редица отчисления и загуби.

Брюксел призовава и за бърза рекапитализация на гръцките банки, която да приключи до септември 2012 г., за да се активизира кредитирането за малкия и среден бизнес в страната.

Според информация на The Wall Street Journal обаче правителството в Атина вероятно ще отложи финалните решения по въпроса с рекапитализацията на банките за след изборите.

Анонимни източници са съобщили за изданието, че не се очаква кабинетът на Гърция да подпише ключовите параметри, отнасящи се до помощта от правителството за банковия сектор в страната, както и правата на частните акционери в бъдещо увеличение на капитала на финансовите институции.

Според актуални оценки гръцките банки се изправят през загуби в размер на 40 млрд. евро заради замяната на дълга и от нарастващите необслужвани кредити, което е една пета от БВП на страната.

Само четирите водещи гръцки банки се нуждаят от допълнителни от 10 до 15 млрд. евро. Очаква се те да обявят печалбата си за четвъртото тримесечие след края на борсовата сесия в Атина в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Според мен ЕвропаТа се опитва да се прави на умна колкото Гърция ама не става.Манталитет не се променя толкова цивилизовано, господа *** европейски социалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
кучетата си лаят кервана си лети :D.. Брюксел наистина ли си мисли, че Гърците ще маправят реформи?! Те току що си раздадоха бонуси за велик ден с мотива: "и последните си пари ще дадем за едене и пиение, шото така сме свикнали" (цитат от новините по телевзията)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още