IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната възраст на населението в ЕС до 2060 г. ще се вдигне на 47,6 г.

Това сочат данните за статистическия портрет на Европейския съюз, изготвен от Евробарометър

17:03 | 27.04.12 г.
Средната възраст на населението в ЕС до 2060 г. ще се вдигне на 47,6 г.

Средната възраст на населението в Европейския съюз се очаква да бъде 47,6 години до 2060 г., или с около 15 години по-висока от 60-те години на миналия век, съобщават от министерството на труда и социалната политика.

През 2012 г. средната възраст на населението в Евросъюза е била 40.9 г., а в България - 41.4 г. Това сочи статистическият портрет на ЕС, изготвен от Евробарометър по повод наближаващия европейския ден на солидарността между поколенията.

Анкетираните в целия Европейски съюз приемат, че възрастта, на която човек започва да бъде смятан за стар, е средно 64 г. Работещите в ЕС смятат, че са ефективни на работното си място средно на 61-годишна възраст, при посочена от българите средна възраст малко над 59 години. 

Според проучването начинът, по който се гледа на хората над 55 години, се определя като положителен от едва 29 на сто от анкетираните българи. В рамките на ЕС този процент е 61 процента.

Във връзка с тези тенденции експертите от министерството предупреждават, че е необходимо пренастройване и адаптиране на политиките и социалните системи към демографските промени.

От социалното ведомство припомнят, че в подкрепа на възрастните хора у нас по програмата "Помощ за пенсиониране" са осигурени над 1,5 млн. лв. за заетост на безработни, на които не им достигат осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. За насърчаване на работодателите да наемат работници над 50-годишна възраст са осигурени над 1,2 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още