IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Далара: Европа е прекалено съсредоточена върху строгите икономии

Германия трябва да преоцени настоящата икономическа стратегия, смята именитият икономист

12:27 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Чарлз Далара: Европа е прекалено съсредоточена върху строгите икономии

Европа и ковчежникът ѝ Германия обръщат прекалено голямо внимания на строгите икономии за сметка на ръста, което влошава тежкото положение в страни като Гърция, заяви управляващият директор на Института за международни финанси (ИМФ) Чарлз Далара, цитиран от CNBC.

“Видяхме как европейската икономика се разединява в политическата рамка. Цялостното съсредоточаване върху краткосрочните орязвания на бюджетите трябва да бъде приспособено към икономическата реалност. Ако успеем да възвърнем доверието на частните инвеститори, можем да променим положението около Гърция. Вниманието бе насочено прекалено към краткосрочни бюджетни ограничения и това създаде усещането, че в тази ситуация няма дъно“, каза Далара.

Той е оптимист за дългосрочното бъдеще на Гърция, но смята, че краткосрочното бъдеще ще тества устойчивостта на страната. „Наблюдавам внимателно развитието в Гърция, но ние трябва по някакъв начин да оставим процесите да се развиват. Постигането на определени резултати ще отнеме време, но когато прахта се слегне, ще имаме сформирано правителство, което едва ли ще има друга възможност, освен да запази до голяма степен програмата за икономически реформи“, подчерта управляващият директор на ИМФ.

Спорът за това дали налагането на строги икономии или постигането на ръст е по-важно за икономики като гръцката се изостри през последните няколко седмици. Според Далара загубите за по-силните държави от еврозоната са „управляеми“, като се има предвид залогът.

„Мисля, че Германия заедно с останалите си партньори от еврозоната ще трябва да преоцени настоящата икономическа стратегия и да обмисли приспособления, чрез които да изведе икономиката на еврозоната на заслужаващ по-голямо доверие път“, каза той.

„Тя ще трябва да постигне нов баланс в уравнението ръст-строги икономии и да поеме по пътя на финансови корекции в част от страните, където има нужда от подобни мерки. През следващите няколко години може да се наложи използването на допълнителни средства, но е много по-евтин подход от това да бъде оставено положението в страни като Гърция, Португалия, Испания и Италия да се влоши до степен, в която те ще изпитват постоянно нарастващи затруднения“, добави управляващият директор на ИМФ.

На проведените в неделя избори в Гърция две трети от гласовете бяха подадени за партии, които не подкрепят спасителния финансов пакет за страната, осигуряван от тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Реакцията на пазарите бе очаквано неблагоприятна – регистрирана бе рязка разпродажба на гръцки активи в понеделник, макар че европейските пазари успяха да възвърнат част от загубените позиции в края на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още