IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд обеща борба с мерките на строги икономии

Ако бъде осъществена, предизборната му платформа ще увеличи разходите с 20 млрд. евро в рамките на мандата

10:56 | 07.05.12 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Оланд обеща борба с мерките на строги икономии

Франсоа Оланд, който победи в президентските избори във Франция досегашния президент Никола Саркози, обеща да действа в посока на по-малко мерки на строги икономии и по-висок ръст, съобщи Bloomberg.

“Мерките за строги икономии не са неизбежни“, заяви тази нощ Оланд пред свои привърженици във френския град Тюл, след като получи гласовете на около 52% от избирателите при около 48% за Саркози.

Той получава в наследство икономика с минимален ръст, с най-висока безработица от 12 години и нарастващ държавен дълг, който оставя Франция уязвима за финансовата криза, разтърсила еврозоната през последните 2 години.

Политическата кампания обаче не е приключила, тъй като след 5 седмици идват изборите за долна камара на парламента. Ако Съюзът за народно движение на Саркози запази мнозинството си там, Оланд ще трябва да работи с правителство, контролирано от опозицията.

Загубата на Саркози може да изостри и напрежението с ключови съюзници на страната, тъй като Оланд призовава за по-агресивна роля на Европейската централна банка в стимулирането на ръста, на което традиционно се противопоставя Германия.

Доходността по еталонните 10-годишни френски държавни облигации сочи, че Оланд запазва доверието на пазарите. В момента тя е със 124 базисни пункта над аналогичните германски държавни ценни книжа при положение, че на 22-и април, когато представителят на френските социалисти спечели първия тур от изборите, бе със 145 базисни пункта повече, а в началото на годината – със 133 базисни пункта.

Все още обаче „предпочитаме да поддържаме къси позиции“ във френски държавни облигации, заяви Харвиндер Сиан, старши стратег за лихвените проценти в лондонския филиал на Royal Bank of Scotland Group Plc.

Оланд се изправя пред задачата да увеличи конкурентоспособността, понижавайки бюджетния дефицит и стимулирайки ръста, като същевременно задържа финансовите проблеми на френските провинции под контрол.

Визитката на новия френски премиер е показателна. Той е завършил парижкия Институт за политически науки и Националното училище за администрация, чиито възпитаници са всички френски президенти след Втората Световна война с изключение на Шарл дьо Гол и Саркози.

Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
разстеж че има когато доверието се възстанови и болестта се преболедува - т.е. когато изпофалира който има да фалира и който държи джънк-бондс си запали печката с тях поради фалита на издателя;печатането на нови пари ще обезценява дълговете и облекчава задлъжнелите но няма да доведе автоматично до разстеж = субектите с пари ще мислят как да ги съхранят с врътки в ресурси, имоти и спекулации, но не и да отварят нови производства и да поемат рискове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
пари има в изобилие, но те не стигат до тези които биха ги похарчили. Според мен вече живеем във време на глобален финансов тоталитаризъм и парите не са подвластни на "пазарни" закони та да им се пуска печатницата, пък и тя никога не е спирала. Освен това застаряването на населението задълбочава проблема с икономическата активност, обновление и мотивируемост - цената на човешката мечта за дълголетност. Геронтокрацията и тоталитаризма имат нужда от катастрофичен рестарт, а не от печатане на хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
няма да станезападните страни вся4ески искат техния свят да бъде лъскъв и технит етеритории и общества да са лъскави природно 4исти да са един вид първенюта лишени от всякакви производства и замърсявание да са център на бизнеса в света и високи технологий и продукти с висока добавена стойност а гадните производства и тези с малко стратеги4еско зна4ение да са някъде в третия свят а третия свят е непривлекателно място в световен мащаб там е тинята и гадостите не света..и това ако не се полу4и имат оръжия и мотив за оръжията свобода, враждуващи фракции, грижа за населението там само и само тези страни да изпълняват ролята си на генератор за техните лъскави ме4ти....нещо като лимузината и изто4ника на приходи за мутрата двете неща се отри4ат напълно, едното е лъскаво и служи за добър живот и стандарт другото трябва да има високо кпд и ниска цена за работа за да може да генерира пове4е мангизи за лъскавия живот на мутрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
това имам в предвид - рязка промяна. За жалост няма воля:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Сега е моментът измислените пари да се унищожат - пещта е отворена .Само Германия разбира това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Леко ще изброя причините, които убиха дългосрочния растеж:1. Даване приоритет на финансовия сектор над производствения.2. С вече спечеленото си превъзходство финансовия сектор инжектира с кредити производствения.3. Токсичната инжекция се състои от: - измислени пари давани на кредит; - измислени пари давани по измислени програми - инфраструктура, конкурентоспособност,администрация алабала глупости;4. Приоритет на производството (разбирай печатане) на пари пред производството на блага.5. Захранване на държавните администрации на страните от ЕЗ с напечатани пари С лихви.6. Благодарение на всичко това стандарта скочи до такава степен, че обикновения работник да работи за пари в пъти повече от работника в Азия. 8. Изнасянето на маса производства в Азия.9. Рекордна безработица в ЕС.Искате лесен растеж? Давайте по тези стъпки но в обратна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
нека не забравяме 4е от оланд нищо не зависи каквото и да направи то му е наредено от тези над него вкл и сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
чакай сега парите за магистралите нали идват от ЕС?това са външни капитали който нямат общо с вътрешните капитали не се отклоняват за магистрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 12 години
Това никой не го оспорва . Проблема в Европа се задълбочи от закъснелите реакции за осигуряване на ликвидност и от прекаленото безцелно говорене по сихронизиране на мерките . Пазарите усетиха слабостта на ЕЗ и решиха да изкарат малко пари в бързината . Всичко това в голяма степен можеше да се избегне ако се действаше бързо и енергично , като ясно се покаже че ЕЦБ е готова да осигурява ликвидност при нужда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Растеж не се прави с наливане на пари. Увеличаването на ликвидността само генерира инфлация. Привидно в първоначален момент се усеща, че има растеж, но в действителност няма. В крайна сметка, тези, които са взели кредити и не могат да ги изплатят ще спечелят, а тези, които съвестно са спестявали и са се лишили от потребление, ще изгорят. Дали е честно? Отговорът е ясен. Растеж на икономиката може да се постигне със структурни реформи - насърчаване на производството, увеличаване на конкурентоспособността, ефективността, производителността. Намаляване на пустеещите площи. Стимулирането на услугите. Вижте, колко много политики има за растеж и намаляване на безработицата. На всичко отгоре, този растеж ще е устойчив. Въпросът е, защо не се прави нищо в тази посока. Отоговор има - трябва да се налеят пари, а парите в момента се отклоняват за избори и магистрали. Няма нищо лошо да се строят магистрали, но в момента има по-наложителни за решаване проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още