IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос се отказва от мандата за сформиране на правителство

Неуспехът на ПАСОК стана факт след отказ на СИРИЗА да участва в правителството

21:55 | 11.05.12 г. 2
Венизелос се отказва от мандата за сформиране на правителство

Лидерът на гръцката лявоцентристка партия ПАСОК Евангелос Венизелос днес се отказа от мандата за сформиране на правителство на страната в ефира на гръцката национална телевизия, съобщи РИА Новости.

По думите на Венизелос причина за действията му е отказът на Коалицията на радикалните леви партии СИРИЗА да участва в правителството. Условие за такова участие имаше от партията Демократична левица, водена от Фотис Кувелис, която единствена до момента изявяваше някакво съгласие за участие в правителствена коалиция с ПАСОК и дясноцентристката Нова демокрация, подкрепящи спасителната финансова помощ за страната от международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

„Участието на СИРИЗА е необходимо условие за съставяне на кабинета“, каза Венизелос.

Утре той ще уведоми гръцкия президент Каролос Папуляс за невъзможността да състави правителство.

„Предложенията на господин Венизелос включват създаването на широко правителство с наше участие, което на практика ще реализира политиката на споразумението с кредиторите. Отказът на това предложение даде не СИРИЗА, а гръцкият народ с гласуването си на изборите“, заяви на свой ред лидерът на коалицията на радикалните леви партии Алексис Ципрас.

Според конституцията на страната, след като първите 3 партии, получили най-голям брой гласове на последните избори, се провалят в опита си да съставят кабинет, президентът трябва да се опита да сформира правителство на националното съгласие. Ако и този опит се окаже безрезултатен, той е длъжен да разпусне парламента и да насрочи нови избори след един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
да, крах, и то пълен....не за вярване но май наистина скоро ще ни завиждат...леле ако знаят какво ги чака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Крах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още